Българите във Виена празнуват 3-и март в „Дом Витгенщайн“

29 февруари, 2016 10:25 | Култура | Няма коментари

Българите във Виена празнуват 3-и март в „Дом Витгенщайн“

Както всяка година, така и сега, Българският културен институт „Дом Витгенщайн” (http://www.haus-wittgenstein.at) подготвя и организира за всички българи и за приятелите на нашата страна и култура тържествено честване на националния ни празник с богата програма в няколко части.

 

В навечерието на тържеството ще бъдат представени фототаблата „40 години тракийска изложба по света” – съвместен проект на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Държавна агенция „Архиви”,  показан досега в Париж и няколко институции в България. Целта на представянето във Виена е да се подчертае приемствеността в културното общуване между народите. Проф. Валерия Фол лично ще разкаже за залегналите в изложбата исторически посланията.

 

В тържествената вечер ще започне с рецитал на учениците от българското училище „Св.св. Кирил Методий” – вълнуващ допир с родината-майка. Актрисата Лина Гладийска ще прочете откъс от „Българските хроники” на Стефан Цанев.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Австрия г-жа Елена Шекерлетова ще поднесе приветствие, а директорът на БКИ „Дом Витгенщайн” проф.  Румяна Конева – кратко слово за връзката между свободата и културата, за предимствата на културното съзидание.

Да поздравят българите с националния празник 3 март – Деня на Освобождението на България и връщането й към европейското семейство – специално от Женева и София ще пристигнат музикалните виртуози проф. Борислава Танева (пиано) и проф. Ангел Станков (цигулка). Програмата включва произведения от Моцарт,Панчо Владигеров, Георги Арнаудов, Христо Йоцов, Любомир Пипков, Александър Танев, Георги Златев Черкин, Монти.

Домакините от своя страна ще закичят всички присъстващи с една българска мартеница – пожелание за здраве, успехи и благодат!

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата