Министерството на културата спря разрушаването на „Никотиана“

7 март, 2016 19:34 | | Няма коментари

Министерството на културата спря разрушаването на „Никотиана“

Министерството на културата разпореди да бъде спряно разрушаването на тютюневия склад в Пловдив, съобщиха от ведомството. То ще сезира прокуратурата за сградата на ул. „Одрин“ №8. Тя  е паметник на културата от 1977 г. и се намира в обхвата на групов паметник – Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив“. Тази територия е обявена с протокол на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

Складът в Тютюневия град беше почти разрушен през празничните дни от багери. Той е строен през 20-те години на миналия век, е бил на фирма „Ориент Табако“. Според запознати точно тази сграда е вдъхновила Димитър Димов да опише компанията „Никотиана“ в романа „Тютюн“.  Съседни сгради са отремонтирани и се ползват.

Решението на културното министерство дойде след бурни реакции на пловдивчани, които направиха жива верига пред сградата. Разтревожени за съдбата на сградата хора занесоха парчета от тухлите й пред общината.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев причината е техническа грешка, поради която сградата не фигурира в груповия комплекс.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата