Пети майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова в НБУ

27 март, 2016 15:07 | Образование | Няма коментари

Пети майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова в НБУ

PARIS TOUJOURS…

Нов български университет представя пети пореден майсторски клас на проф. Сузана Клинчарова – арфа (17 март до 3 април 2016). Майсторският клас тази година е със заглавие „PARIS TOUJOURS…“ и е посветен на неотдавнашните драматични събития в Париж – терористичните атентати през ноември 2015 г.

„Участниците ще бъдат съпричастни към общата идея за принадлежност към една културна обективност и в по-широк аспект към цивилизацията, която защитаваме на определено ниво, всеки със собствените си средства“ – това сподели виртуозната арфистка проф. Сузана Клинчарова.

Почитателите на изкуството на арфата ще имат възможността да присъстват на два заключителни концерта: на 2 април от 15:00 ч. концерт-спектакъл в Университетски театър на НБУ, а на 3 април от 18:00 ч. в Театър Азарян на НДК. Проектът е под патронажа на Н. Пр. Стефан Тафров – Посланик и  постоянен представител на България в ООН (Ню Йорк) и председател на групата на франкофонските посланици в ООН; Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, Посланик на Франция в България; Н. Пр. Ангел Чолаков, Посланик на България във Франция.

Иновативният характер на спектаклите се състои във взаимодействието на департамент „Музика“ с департаментите  „Кино реклама и шоубизнес“, „Изящни изкуства“ и „Политически науки“ в НБУ. Ансамбълът от пет арфи разработва музикален репертоар на парижки композитори от XX и XXI век. Част от сценографията на спектакъла ще бъдат две интерактивни стени – поставени в НБУ и в НДК, както и видео материал заснет в Париж, с кадри от  Сорбоната, булевард „Република“ и други емблематични паметници. Във видеото е включен и разговор – работна сесия с известния френски композитор Филип Ерсан и студенти от Сорбоната.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и с партньорството на: Посолство на Франция в България, Национално музикално училище „Любомир Пипков“, Национален дворец на културата, Българска национала телевизия, Българско национално радио, Радио Classic FM, Фестивал „Софийски музикални седмици“.

 

 

Творчески екип на проекта:

проф. Сузана Клинчарова – ръководител на проекта, гост на департамент „Музика“

проф. Людмил Христов – ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ – концепция и реализиране на видеоматериал

доц. Елена Иванова – департамент „Изящни изкуства“ – концепция и реализиране на интерактивните стени в НБУ и НДК; костюми, декор, осветление, творческа инсталация

доц. д-р Георги Арнаудов – директор на програмен съвет в департамент „Музика“– творба, посветена на конкретните събития, разработване на свързващите музикални елементи

проф. д-р Милена Шушулова – ръководител на департамент „Музика“

доц. д-р Антони Гълъбов – департамент „Политически науки“

проф. Жан-Мари Ле Гал, департамент „История и съвременни цивилизации“ в Сорбоната.

Кохар Андонян – асистент на майсторския клас по арфа

Ралица Русева – асистент по продукция и сценография

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата