Питаме Македония защо издава Талев в нарушение на авторските права

30 март, 2016 09:19 | Култура | Няма коментари

Министерството на културата най-после се зае със случая с македонските издания на Димитър Талев. Това се случи повече от месец, след като наследникът на големия български писател Климент Талев отправи апел в своя профил във Фейсбук. Тогава той посочи, че институциите у нас не реагират на посегателства върху български автори.

„Във връзка с казуса с издадените в Република Македония романи „Железният светилник“, „Преспанските камбани“ и „Илинден“, за които наследници на българския литературен класик Димитър Талев съобщиха пред медиите, че съдържанието на книгите е било подменено и с това са нарушени авторските им права, като не е искано от тях и съгласие за издаването им, Министерството на културата на Република България отправи запитване към Министерството на културата на Р. Македония  за изясняване на случая“, съобщи културното ведомство.

Оттам припомнят още, че  през ноември миналата година заместник-министърът на културата Боил Банов и министърът на културата на Република Македония г-жа Елизабета Канческа-Милевска подписаха в София Програма за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на двете страни, която обхваща периода 2015-2017 г.

Член 12 от Програмата за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Р. България и Министерството на културата на Р. Македония гласи, че „страните съдействат за установяване на контакти и сътрудничество за защита на авторските права в областта на художествената, учебната и научната  литература, съгласно националните си законодателства и международните споразумения, по които са страни”.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата