Рашидов: Тютюневият склад да бъде възстановен

8 март, 2016 15:49 | Култура | Няма коментари

Рашидов: Тютюневият склад да бъде възстановен

Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид.  Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той смята, че трябва да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за разрушаването на сградата. В становище на Министерството на културата се посочва, че тези, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство.

От културното ведомство твърдят, че още през януари 2014 г. Община Пловдив е била уведомена, че тютюневият склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по законовия ред. Сградата е деклариран паметник на културата от 1977-а година, подчертават от министерството.

Сградата се намира в историческата зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявена с протокол номер 5 от 22-ри май 2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

Оказва се, че предоставеното от собствениците удостоверение, въз основа на което са получили разрешение за стлни дейности, драстично се разминава с удостоверението от Министерството на културата.

Около частично разрушената постройка на ул. „Одрин“ в Пловдив бяха поставени заграждения по разпореждане на прокуратурата, съобщи БНР.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата