Чакат се заявки за наградата „Христо Г. Данов“

16 март, 2016 21:44 | Денят | Няма коментари

Чакат се заявки за наградата „Христо Г. Данов“

Пресцентърът на Министерството на културата cъобщи, че крайният срок за подаване на заявки за участие в обявения от Министерство на културата и Община Пловдив конкурс за ежегодната награда „Христо Г. Данов“ е до 14 април 2016 г. включително.

 

     Националната награда “Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”.     Наградата се присъжда традиционно ежегодно по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата музей на патриарха на българското книгоиздаване – Хр. Г. Данов. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

 

     Националната награда „Христо Г. Данов“ 2016 за принос в българската книжовна култура се присъжда в следните категории:

 

5.1. Българска художествена литература

5.1.1 Издател

5.1.2 Автор

5.2. Преводна художествена литература

5.2.1 Издател

5.2.2 Преводач

5.3. Хуманитаристика

5.3.1 Издател

5.3.2 Автор/преводач

5.4. Изкуство на книгата

5.4.1 Издател (илюстровани издания)

5.4.2 Издател /художник (дизайн и оформление на книгата)

5.5. Издание за деца

5.5.1 Издател

5.5.2 Автор

5.5.3 Преводач

5.5.4 Художник

5.6. Книгоразпространение

 

5.7. Представяне на българската книга

5.7.1 Медия/Организация

5.7.2 Автор

5.8. Библиотеки и библиотечно дело

5.8.1 Библиотека

5.8.2 Библиотекар

5.9. Електронно издаване и нови технологии

5.9.1 Организация

5.9.2 Лице

 

В конкурса за наградата могат да участват физически и юридически лица. За наградата в категории 5.1, 5.2 и 5.3 се кандидатства само с първи издания и нови преводи.

         Кандидатите попълват формуляр за участие и предоставят по два екземпляра от изданията, придружени с мотивирано предложение, както и евентуално други материали, представящи тяхната дейност. Предложения за участие в конкурса могат да внасят и наблюдаващи актуалния книжовен живот критици. След приключване на обявения срок за приемане на кандидатури, списъкът на всички кандидати се обявява на сайта на Министерството на културата. За присъждане на наградите се назначава жури от председател и осем члена – двама представители на Министерството на културата, един представител на Община Пловдив и шест специалисти в областта на книгата и литературата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата