Държавата може би ще си върне дома на Яворов

14 април, 2016 21:58 | Култура | Няма коментари

Държавата може би ще си върне дома на Яворов

Има верятност домът на поета Пейо Яворов да стане отново държавна собственост. Това става ясно от прессъобщение на Министерството на културата. В него се посочва, че министър Вежди Рашидов е провел среща с новия директор на Националния литературен музей Пламен Георгиев – Крайски и с новия управител на „Дом Яворов – ЕООД“   Васил Панчев.

Васил Панчев е съобщил, че от 18 април дружеството предприема спешен ремонт на къщата, за да може през май тя да посрещне посетители в Нощта на музеите. Според прессъобщението Панчев е съобщил на министъра, че дружеството – собственик иска да предостави къщата на П.К. Яворов на държавата, а в замяна да получи терен на друго място в София.

Както Академика БГ писа в поредица от свои публикации „Домове на нежни души или домове на разрухата“, къщата-музей „Пейо Яворов“ в София е един от домовете на поети, оставени на произвола на времето.

Заради своето окаяно състояние сградата се нуждае от спешен ремонт – нещо, което е установил и министър Рашидов. Той е заплашил, че в противен случай домът ще бъде затворен.

Къщата на Яворов на ул. „Г.С. Раковски”, която е част от Националния литературен музей, в момента е собственост на „Дом Яворов“ ЕООД. Предишният собственик – Великата ложа на свободните и приети зидари, не извърши никакви подобрения по сградата, която бе определена от редица експерти като опасна за посещения.

От септември 2010 г. собственик на „Дом Яворов“ ЕООД е Сдружение „Велика ложа на старите свободни и приети зидари в България“.  На 23.12.2015 г. зидарите са продали участието си на Сдружение Център за професионална интеграция „Светлина“.

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата