Изкуството в НБУ без граници

20 април, 2016 19:39 | Култура | Няма коментари

Изкуството в НБУ без граници

Студентска изложба на художествено стъкло  в рамките на международната изложба “No Limits”

На 21 април, четвъртък, от 18:00 часа в Национална художествена галерия ще бъде открита изложбата „Изкуството в НБУ без граници“, на която студентите от ателието по стъкло на НБУ ще представят своите постижения в областта на художественото стъкло. Събитието е част от международната изложба „NO LIMITS“, която събира съвременен дизайн на стъкло от Чешката република и стъклопластики на младите български автори в залите на Националната галерия. Експозицията може да бъде разгледана до 29.05.16 г.

 

В изложбата от българска страна участват доц. д-р Константин Вълчев, заедно със своите студенти от НБУ: Веселина Гекова, Райна Тасева, Стефан Велев, Александра Коцева, Александър Тасев, София Хадзопулу, Белан Амин, Деница Дешева, Габриела Тончева и Габриела Петкова.

 

Биография на художника Константин Вълчев

 

Едва ли ще е пресилено да заявим, че Константин Вълчев е основател на цяла школа в съвременното българско изкуство. Възпитаник на пражката академия UMPRUM, той усвоява и трансформира чешкия опит, в частност уроците на своя учител, големият Станислав Либенски. И до днес Вълчев разделя времето си между Чехия и България, където преподава в Нов български университет. В творческата му биография присъстват над 30 изложби в САЩ и различни страни на Европа. Творческите търсения на Константин Вълчев са инспирирани от стъклото, тъй като то се различава силно от другите традиционно използвани в изкуството материали с въздействието си чрез светлината. Посредством комбинации от различни по форма, големина и дебелина пластични обеми,      художникът концентрира и събира светлината в определения обект, скулптура или композиция от стъклени елементи, които пък от своя страна я отразяват, пречупват и поглъщат по определен начин. Обикновено използва цветно кристално стъкло поради по-голямата изразителност и характер, които то придава на пластичния обект, като същевременно засилва неговото въздействие. В тази игра със светлината и материала той изразява философския смисъл на своите творби.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата