Изложба живопис „Quo vadis?“

20 април, 2016 10:43 | Афиш, Култура | Няма коментари

Изложба живопис „Quo vadis?“

Автор на изложбата – доц. д-р Анна Янева, с участието на проф. д-р Симо Лазаров, Юли Анков и негови студенти (06 – 26.04.2016 г.)

Арт галерия NOANTRI (бивша „Impression Art“), бул. „Васил Левски“ №11
Организатор:
департамент „Изящни изкуства“


Откриване:

доц. д-р В. Маразова на 6 април 2016 г.
Изложбата се осъществява със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Факултет за базово образование и департамент „Изящни изкуства“ на Университета.

Изложбата представя цикъл картини маслена живопис „Quo vadis“.

Проектът разглежда редица проблеми както между направления и стилове, комбинация на академични и модерни техники до включването на съвременните технологии в изкуството на съвремието.

Целта е, разгадавайки символи и състояния, да си поставим вечния въпрос „Quo vadis?“ – накъде отиваме. Като автор на творбите, доставяйки естетическа наслада на сетивата, доц. Янева цели да покажа определени ситуации от съвремието ни такива, каквито са. Провокацията достига до нивото на показност и представяне чрез различни способи на една реалност.

Доц. д-р Анна Янева се дипломира, като магистър по изящни изкуства, 1996 г. „Живопис“ – НХА „Николай Павлович“, София в класа на Светлин Русев. От същата година преподава в НБУ.
Преподавателят вече 20 г. съдейства и развива редица програми по изкуствата. Настоящата изложба и посветена на юбилея на НБУ – 25 г. и на нейният личен такъв, като преподавател. Към момента води курсове по рисуване, живопис и дигитално рисуване с таблет, отнасящи се към новите технологии във визуалните изкуства. Организатор е на над 60 студентски и самостоятелни изложби, предимно с интердисциплинарен подход.

Осъществява над 43 изложби и проекти на студенти от НБУ, на преподаватели и студенти, изложби-спектакли, изложби концерти, хепънинги, договори, участия, осъществяване на пленери, семинари с др. департаменти, университети и институции, между които Столична Община, СГ Библиотека, СУ „Св. Климент Охридски“, ЦСВП „Иван Дуйчев“ УНИЦЕФ, фондации и др. представителни събития за НБУ, между които две студентско-преподавателски изложби в парламента на Р България, изложби-спектакли в НХГ, СГХГ, СГ Библиотека, Галерия „Сезони“, в представителните пространства на НБУ и др.

Нейни произведения са притежание на галерии, институции и частни колекции или с постоянни участия и договори в галерии, университети и институции в САЩ, Япония, Белгия, Канада, Англия, Австралия, Германия, ЮАР и др. Участията и в страната са в градовете: София, Пловдив, Бургас, Варна, Търново и др., самостоятелни или с колеги, преподаватели и студенти на НБУ.
Цикълът картини „Quo vadis“ са продължение във визуално изражение на дисертационния ѝ труд. Посланията са кодирани в образи, цветове, пространство, композиция и пр. Анализът е представен в книжка към монографичния труд, в която са описани целите и смислите на визуалните образи. Представеното в изложби в НБУ и галерия NOANTRI (бивша „Impression Art“) почива върху напълно съвременните смисли и значения.

Изложбата цели и ще покаже новото творческо виждане за изобразително изкуство, отношението и влиянието върху него на мултимедийните технологии и връзката му със семиотичното послание на съвременността. Ще бъдат представени и съпътстващи тематиката нейни картини.

Изложбата може да бъде посетена в периода 06-26 април 2016 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата