Националният литературен музей възражда инициативата „Безсмъртни, защото ги помним“

24 април, 2016 19:46 | Култура | Няма коментари

Националният литературен музей възражда инициативата  „Безсмъртни, защото ги помним“

Националният литературен музей организира възпоменателна церемония по случай 150-годишнината от рождението на големия поет и родоначалник на българския модернизъм Пенчо Славейков. Това се съобщава в прессъобщение до медиите от културната институция.

Музеят възстановява своята многогодишна традиция „Безсмъртни, защото ги помним“ за отдаване на почит към великите творци на българската култура чрез поклонение на гроба на поета в Централни софийски гробища – парцел 28, което ще се състои на 27 април, сряда, от 12 ч.

„Наред с материалните свидетелства, които съхраняваме за поетите и писателите, наш дълг е да пазим и паметта им. По този начин искаме да внесем в образователното и културно пространство акцент на утвърждаване паметта на строителите на българската култура. Нашите наблюдения установиха, че поради небрежност или липсата на роднини, много от гробните места тънат в немара. За това от Националния литературен музей поискахме подкрепа от кмета на София Йорданка Фандъкова и от администрацията на Столична община“, посочват още от Националния литературен музей.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата