Премиера на „Януари“ в НАТФИЗ

24 април, 2016 20:31 | Афиш, Висше образование, Култура, Образование | Няма коментари

Премиера на „Януари“ в НАТФИЗ

НАТФИЗ кани на премиера – 26, 27 април, 19.30, сцена 47
„Я н уа р и“

от Йордан Радичков

постановка Ованес Торосян
сценография и костюми Маргарита Данчева
музикално оформление И. М. А.
консултант по северозападните въпроси Петко Венелинов

ІІІ курс „Актьорство за драматичен театър“
клас проф. д-р Ивайло Христов

Марияна Иванова
Александър Кънев, Анатолий Ставрев, Васил Витанов,
Димитър Петров, Константин Гечев, Крис Атанасов,
Мак Маринов, Марио Топалов, Мартин Петрушев,
Ненчо Костов, Пламен Добрев, Христо Стефанов

снимки Зоя Стоянова (III курс „Фотография“)

… и тъй ни е писано…
„останалто е мълчание“

RadichkovЙордан Радичков, (1929 –2004)
български писател, драматург и сценарист
Дългогодишен редактор в литературни издания „Народна младеж“ и „Вечерни новини“, вестник „Литературен фронт“. Сценарист към Сценарната комисия при Българска кинематография. Съветник в Съвета за развитие на духовните ценности на обществото към Държавния съвет, заместник-председател на Съюза на българските писатели.
Автор на сборници с разкази – „Свирепо настроение“, „Водолей“, „Козята брада“, „Вятърът на спокойствието“, „Ние, врабчетата“, „Коженият пъпеш“, „Верблюд“ и др.; романи – „Неосветените дворове“, „Всички и никой“, „Прашка“ и „Ноев ковчег“ и пиеси – „Нова библия“, „Суматоха“, „Желязното момче“ (за деца), „Януари“, „Лазарица“, „Опит за летене“, „Кошници“ и „Образ и подобие“.
Творбите на Радичков са преведени на 37 езика, между които английски, испански, италиански, немски, норвежки, финландски, фламандски, френски, шведски.
Удостоен е с многобройни български и европейски отличия. Носител е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“ за белетристика и на Кралския шведски орден „Полярна звезда“. За книгата си „Малки жабешки истории” е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга. Два пъти е номиниран за Нобеловата награда за литература.
Пиесата  „Януари“ е написана през 1974 г. Преведена е на английски език и е включена в сборника Contemporary Bulgarian Plays, издаден от Tantalus Books. Поставяна е многократно във всеки български театър и на повече от 15 европейски сцени.
„В пиесата „Януари“ героите един по един се отронват и вместо тях на сцената застават вълци. Остава само един човек и спорът се състоеше в това, дали и него да дам на вълците, или да го запазя невредим.“
Йордан Радичков

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата