„Ако бебетата можеха да говорят“, нова книга от Мириам Сежер

13 май, 2016 16:38 | Книги, Свободно време | Няма коментари

„Ако бебетата можеха да говорят“, нова книга от Мириам Сежер

На 16 май излиза от печат „Ако бебетата можеха да говорят”, още една новаторска, практически ориентирана книга от авторката на „Малкото училище – голямото начало” и „Думи, за да се родиш”.

Ако бебетата можеха да говорят“ (превод: Валентина Бояджиева, 200 стр., цена: 14 лв.) е книга за огромното терапевтично и превантивно значение на психоанализата в най-ранна възраст, предназначена както за специалиста, така и за всеки любознателен читател. И разбира се, за бъдещите майки. Мириам Сежер има завиден опит в прилагането на различни психоаналитични техники и подходи за облекчаване на условията, при които възниква и еволюира уникалната връзка родител-дете. Сега авторката ни убеждава, че ако дадено бебе, проявяващо болестни симптоми, е било родено в анонимност, ако е било изоставено и осиновено, ако е родено чрез оплождане ин витро, ако майката е преживяла тежки моменти, най-подходящият начин да му се помогне, както и да се избегнат по-късните неврози и всякакви отклонения от нормата, е да му се говори, да му се обясни откъде произхожда, какво се е случило с него и защо.

   Мириам Сежер е известен детски психиатър и психоаналитик, последовател на Франсоаз Долто, преподавател по „Психика и перинаталност“ и президент на организацията „Каузата на бебетата“. Разработва своя концепция и експериментална школа, а след 1993 г. участва периодично в множество конференции и колоквиуми във Франция и чужбина. Повече от десетилетие работи в майчинското отделение на болница край Париж, отзовавайки се всеки път, когато новородените или техните майки преживяват някакво страдание. Бестселърът й „Думи, за да се родиш” демонстрира и популяризира т. нар. „лечение чрез говорене“ – един хуманен метод за преодоляване на следродилна депресия и проблеми, свързани с развитието на бебетата.

Представянето на книгата е отворено за широката публика и ще се състои на 20 май от 18:00 ч. в аудитория 65 на СУ „Св. Климент Охридски” (Ректорат) в рамките на традиционния форум Дни на Франсоаз Долто в България. Можете да се присъедините към събитието тук.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата