Моят Ботев

22 май, 2016 20:11 | Моят Ботев | Няма коментари

Моят Ботев

За да откриете своя Ботев, трябва да отговорите на няколко въпроса:

Кой е Христо Ботев?

Предполагам, че всеки знае най-важното за него – родното му място, датата на раждане, жизнения път, творчеството му. Ние всички го изучаваме в училище наред с много други български поети и революционери.

Какво е направил Христо Ботев?

Той се е борил за освобождението на България. Успял е да улови на белия лист много важни моменти от българското възраждане  и да ги остави за нас  като напомняне.

Но не тези въпроси си задавам аз. Когато си мисля за Христо Ботев си мисля за човека зад всичко това. Какъв е бил той на младини? Какви са били неговите стремежи, мечти, сакрални желания? Какво е искал да постигне? Кой е бил Христо Ботев – личността?

За мен той би бил от онези хора, които ти се струват най-обикновени докато не си отворят устата. Докато не заговорят с онзи плам в очите и страст  в душата дори за най-дребното нещо. Онези хора, заради които се намираш  готов да кажеш „да” на всичко, което ти предложат и да приемаш думите им като чиста монета.

И всеки един от нас трябва да има един такъв човек в живота си. Ще попитате кой е този човек в моя живот?

Това е учителката ми по български език и литература.

Тя е от онези „хвърчащите хора”, онези по-българите, онези Ботевите.  В нейните очи  е стаена безкрайна мъдрост, но и детска чистота. Самото и присъствие сякаш крещи „Българка”. Тя се стреми да покаже колко богат и звучен е нашият език – било то чрез творчеството си, чрез спектаклите, които поставя.Тя не ни учи само на литература, тя ни учи  да сме българи. Посява семето на патриотизма, кара ни да искаме, да можем, да знаем. Кара ни  да се гордеем с родината си. Тя е нашият пътеводител, нашият лъч светлина в тъмнината, тя е човекът, който ще ни чака пред портите на Ада, но и тя е човекът който на момента би развял гордо трибагреника и би повел народа към въстание.

Моята учителка по български език и литература е моят Ботев. А кой е Вашият?

 

 

Снежана Миткова Митева – 9 „г” клас – 16г.

ГПЗЕ „Захарий Стоянов” гр. Сливен

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата