Националната галерия представя Станислав Памукчиев и „Преминаване“

11 май, 2016 08:58 | Афиш, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Националната галерия представя Станислав Памукчиев и „Преминаване“

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

представя

 

СТАНИСЛАВ ПАМУКЧИЕВ

ПРЕМИНАВАНЕ

Маркери по пътя

 

12 май – 19 юни 2016

Куратор: Надежда Джакова

 

Откриване: 12 май, четвъртък, 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър І“ №1

 

„Преминаване“ има ретроспективен характер, като показва  творческото развитие на Станислав Памукчиев от 80-те години до днес. Изложбата се осъществява по покана на Националната галерия.

Проследени са трансформациите в творчеството на автора, неговите търсения, размисли и резултати  в един продължителен разговор за живописта и пластическия израз през последните 35 години. Конструирана специално в седем зали на втория етаж на Национална галерия – Двореца, експозицията маркира тематично и времево този дълъг творчески процес.

В началото на 80-те години художникът създава фигурални картини със социален сюжет и типаж. Постепенно този тип композиции преминават извън социално-политическата среда и извеждат обобщаващ образ на човека.

90-те години форматът значително се увеличава. Това е времето, когато авторът изгражда собствен визуален речник, включващ  пепел, пръст, въглен, сажди, восък. Творбите му отразяват динамиката в отношенията материя – време – дух и гранично – безгранично.

През 1998-1999 г. Станислав Памукчиев работи върху „Вместилища“ – първата творба от процеса на превръщането на живописната картина в самостоятелен обект и пластична инсталация.  Живописта се развива в сложни пространствени композиции, като с това се засилват и импулсите на автора към скритото, невидимото, тайното съществуване, метафизичното присъствие.

Следват проектите „Преминаване“, 2001-2002, „Хронотопи“, 2009, „Криптоси“ и „Утаено време“, 2015. Това духовно любопитство се задълбочава, преминаването се превръща в предложение за пропътуване зад удобството и сигурността на разпознаваемото, водейки ни в лабиринтите на себепознаване и себеразкриване.

―――――

Станислав Памукчиев е роден през 1953 г. в София. През 1979 г. завършва специалност ,,Стенопис” при проф. Димо Заимов в Националната художествена академия. Реализирал е над 40 самостоятелни изложби и има множество участия в международни изложби и проекти. Професор в НХА.

Носител е на Националната награда за живопис ,,Владимир Димитров-Майстора“, 2015; Националната награда за живопис ,,Захари Зограф”, 2004; Голямата награда на Международното триенале за живопис, София, 1996; Първа награда на Международния младежки конкурс за живопис, София, 1984 и др.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата