Орязването на стипендиите е дискриминация

18 май, 2016 12:02 | Мнения | Няма коментари

Орязването на стипендиите е дискриминация

Проф. Анелия Клисарова, бивш министъл на образованието

През последните дни следя дебата за студентските стипендии и съм категорична, че студентите са прави. Да, винаги съм твърдяла, и в мандата ми като министър на образованието и науката, че държавата трябва да стимулира специалности, от които бизнесът има нужда. Това беше и основен наш аргумент за въвеждане на дуалното обучение, на което сложихме началото с екипа ми.
Смятам обаче, че „орязването“ на девойките и младежите, които учат медицина и право, от стипендии в рамките на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“ е дискриминация. Чета днес, че човек от ръководния екип на МОН, се оправдава, че това било заложено в програмата от предишни екипи.


Уважаеми госпожи и господа от МОН, лесно е да се оправдавате. Трудно ви е явно да намерите правилното решение.


Предлагам ви да работите над следното – определят се приоритетните специалности, необходими за бизнеса, държавата повишава издръжката за един студент в тях, а университетите намаляват таксите, за да имат стимул младите хора да изберат и да запишат точно тях. Не е трудно. Само трябва да искате да го направите.


Знам, че принципът „разделяй и владей“ е основополагащ за управлението на ГЕРБ, но не правете това и със студентите. Те са достатъчно умни и интелигентни, за да разберат, че се опитвате да ги противопоставяте един на друг.

Мнението е публикувано във фейсбук профила на проф. Клисарова. Заглавието не на редакцията.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата