„Последните граждани на Кале“ – самостоятелна изложба-скулптура на Венцислав Занков

21 май, 2016 06:16 | Афиш, Изкуство, Култура, Свободно време | Няма коментари

„Последните граждани на Кале“ –  самостоятелна изложба-скулптура на Венцислав Занков

Нов български университет, ул. „Монтевидео“ №21, Строителен обект – корпус 3

 

 

От 26 май до 05 юни 2016 г. в Нов български университет ще бъде представена експозицията „Последните граждани на Кале“ на д-р Венцислав Занков, преподавател в департамент „Изящни изкуства“ на Университета. Експозицията от 18 скулптури на човешки фигури от оцветени полиуретан и полиестер ще бъде разположена на строителния обект (корпус 3) в НБУ.

 

С проекта си „Последните граждани на Кале“ Венцислав Занков интерпретира и развива идеята на популярната скулптурна композиция на Огюст Роден (Гражданите на Кале) като разширява смисъла й – предаването на Ключа на Крепостта става метафора за съвременната ситуация в Европа.

 

С „Последните граждани на Кале“ авторът отново поставя въпроса какво е и има ли разбиране за смисъла и ролята на изкуството като АКТ, който е част от актуалната  социална и политическа действителност, или изкуството се свежда до декориране на реалността.

 

Д-р Венцислав Занков завършва скулптура в НХА-София (1988). В периода 1997- 2008 е хоноруван, а от 2009 редовен преподавател в департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет.  Хоноруван преподавател по скулптура в НХА. (2010) Доктор в направление „Изкуствознание и изобразително изкуство“. (2013)  Психодрама-асистент (консултант) обучителна програма по психодрама, социометрия и групова терапия, Фондация „Психотерапия 2000“, Член на Федерацията на Европейските психодрама тренинг организации (FEPTO). (2014)

Дипломиран магистър филмово и телевизионно изкуство, Нов български университет (2016)

 

Сред последните му самостоятелни изяви са: „О, щастливи дни“, галерия „Райко Алексиев“ СБХ, София (2014) с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и СБХ; „Последният будоар“ – скулптура,кръв, видео, галерия „Райко Алексиев“ СБХ, София (2011), с подкрепата на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и СБХ; „Нова призрачна живопис/всички вече сме призраци“, галерия Ракурси, София (2011), „Post-романтизъм. Reloaded“ – Български културен институт – Берлин (2011); „Възможно-Невъзможно. Идейни проекти за естетизация на градската среда“ с подкрепата на столична програма „Култура“ 2011; Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, партньор – Център за култура и дебат „Червената къща“ (2011). Участвал е в множество групови изложби и други събития.

 

Венцислав Занков е автор на множество публикации в периодичния печат и в интернет. Работи в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформанса, новите медии. Един от най-активните български автори след 1989.

 

Настоящата изложба се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата