Форум „Следата“ в НБУ

9 май, 2016 09:02 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Форум „Следата“ в НБУ

УНИВЕРСИТЕТСКИ ТЕАТЪР и департамент театър

на НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ПРЕДСТАВЯТ

 

СЛЕДАТА

10 – 13 май 2016 г.

Национален отворен форум на най-младите в театъра

sledataНа 10 май 2016 г. стартира третото издание на Национален отворен форум за кариерно развитие, насочване и подкрепа за наскоро завършилите и дебютанти в сферата на изпълнителските изкуства.

Преходът от образование към заетост обикновено е кризисен момент в личностното развитие. Напускането на структурираната академична среда и навлизането в хаотичната професионала се преживяват като екзистенциална криза и нашата мисия като преподаватели и професионалисти с достатъчно опит е да направим този преход възможен и по-малко болезнен.  Освен актуализирането на учебните програми с оглед на условията на пазара и световните тенденции в образовението по театър ние вярваме, че можем с общи усилия и да подпомагаме процесите в театралната реформа, като предлагаме мерки и възможни средства за осигуряване на регламентиран достъп до професионална реализация на дебютантите.
Ние – преподаватели и студенти, Ви каним да станете съпричастни на инициативата СЛЕДАТА, за създаване на широка платформа за генериране на шансове за успешен кариерен старт на  завършващите  специалност „Театрално изкуство“ във всички университети и академии в България.

 

„Следата“ е инициатива на Нов български университет, която вече трета година поставя фокус върху проблемите на най-младите в театъра и създава място за срещи между всички  национални образователни институции в сферата на сценичните изпълнителски изкуства.

 

Провокирани от нуждата за постоянен и задълбочен дебат над възможностите за реализация пред завършващите театрално образование студенти в България, СЛЕДАТА 2016 предлага публична  платформа  за дискусии с паралелно представяне на дипломни спектакли на студенти от Нов български университет – Програма театър (София), НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (София), Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ (Благоевград) и Театрален колеж „Любен Гройс“ (София), както и на гости от театралните академии в Скопие (Македония) и Чанаккале (Турция).

На 29 април 2016г. НБУ удостои с титлата Доктор хонорис кауза авторът на теорията за постдраматичния театър проф. д-р Ханс-Тийс Леман. Неговото послание към младите ще съпътства всички събитияот форума. Ще чуете препоръките на човека описал, анализирал и синтезирал опита на световния театър от втората половина на 20. век, препоръки, които са били принципи на съществуването в изкуството на много театрални личности, оставили своята СЛЕДА в  него.

 

Акценти в СЛЕДАТА 2016

 

Откриване на форума

10.05.216г

19.00- 20.30  Френски културно информационен център (партньор по проекта)

 

 • Пресконференция с представяне на платформата на събитието ина всички участници във фестивалната програма. Водещ доц. Възкресия Вихърова

 

 • „Продай представлението си за 6 мин.“ – презентационна игра, в която всички участници за 6 минути ще могат да кажат и покажат най-интересното за себе си пред колеги и зрители.Водещ актьорът Стефан Щерев

 

 • Интерактивна дискусия на тема „Младите“в театъра за „Младите в Театъра“- водещ PR специалистът доц. Десислава Бошнакова, НБУ.

 

 

Публичен дебат- Накъде с диплома за театър в джоба?

11.05.2016г

11.00-12.30 Зала 4 на НДК

Модератори доц.Възкресия Вихърова и доц. Снежина Петрова

Поканени са държавни  институции, организации от независимия сектор  и личности, ангажирани с проблема.

 

 • Въвеждащ панел

 

 • Посланието на проф. Леман

„Не се страхувайте.

Вярвайте в изключението.

Грешката ви може да бъде  вашето художествено откритие.

Много е  важно да не мислиш за успеха,трябва да мислиш за твоето влияние.“

 

 • За да споделят тайните и истините за своя професионален дебют в театъра, са поканени наши изявени артисти: Валентин Ганев, Мая Новоселска, Малин Къстев, Леонид Йовчев, Анастасия Лютова, Юлиан Вергов, ОванесТоросян.

 

 

 • Дискусионен панел

 

По време на откритата дискусия с участието на представители на правителствени организации и такива от независимия сектор  в областта на културната политика  бихме искали да си отговорим на въпросите: Правим ли всичко възможно като образователни институции, като културни институции или допълващи структури, имащи отношение към изграждането на театралната национална политика,  за да помогнем на дипломантите за едно по-безконфликтно навлизане в практиката?

 

 • Учредителен панел

Представяне на проект за учредяване на Асоциация на младите в театъра с  широко представителство от всички висши училища с театрални специалности.

 

 

 

Фестивалната програма съдържа общо 10 спектакъла,
7 от които на дипломни.

Участват дипломанти от Програма театър на НБУ, НАТФИЗ „Кр.Сарафов“, ТК“Любен Гройс“, ЮЗУ „Неофит Рилски“ -Благоевград, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

И международни гостиOnsekiz MartЧанаккалеТурция (VisualandPerformingArts) и FacultyOfDramaticArts – Skopje.       

 

В рамките на СЛЕДАТА 2016 още:

 • Ще се проведе представянена книги за театър на издателство на НБУ и не само – водещ проф.В.Дечева;
 • Ще бъде повторен един от най успешните  работни семинари  от предходното издание „Как да се подготвя за кастинг?”,с  водещ режисьорът М.Киселов.
 • Студентско жури ще определи „Най-обещаващият дипломант- актьор  на учебната 2015-2016г.“ Наградата се осигурява от НБУ.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата