Матурите са на 18-и и 20-и май

17 май, 2016 22:11 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Матурите са на 18-и и 20-и май

Първият задължителен държавен зрелостен изпит по Български език и литература ще се проведе на 18 май 2016., а вторият по учебен  предмет по избор – на 20 май. Това съобщават от МОН.

Зрелостниците по свое желание могат да положат и допълнителни ДЗИ по учебен предмет по избор (от изброените по-горе), които ще се проведат по график от 26 май до 31 май 2016 г.

Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни, провеждат се в 4 астрономически часа от 8.00 до 12.00 часа (за учениците със специални образователни потребности (СОП) са предвидени допълнителни 2 астрономически часа). Формат – тест (въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор и създаване на текст (БЕЛ, чужд език, история, география, философия) или решаване на задача (математика). Формат на ДЗИ се определя с учебно-изпитните програми по съответния предмет. За настоящата учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

На ДЗИ по БЕЛ зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст – интерпретативно съчинение или есе.  По традиция изпитният материал по БЕЛ ще се генерира рано сутринта в деня на изпита – 18 май 2016 г. Темата или 41 въпрос ще бъде обявен по Българското национално радио в 9.00 часа.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата