Президентът награди културни дейци

25 май, 2016 19:05 | Денят, Култура | Няма коментари

Президентът награди културни дейци
Президентът удостои с висши държавни отличия 11 дейци на науката, културата, изкуството и медицината по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура.
Няма по-смислена инвестиция от духовното издигане на една нация , от нейното образователно и културно възраждане. Това е една инвестиция в бъдещето и тя със сигурност дава своите плодове, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си, предаде БТА.Българската нация дължи изключително много на своите „рицари“ на културата, знанието и науката, подчерта още Плевнелиев.

С орден „Стара планина“- първа степен бяха удостоени известният специалист по гинекология, онкология и хирургия проф. Григор Горчев и поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова-Пейкова.

Орден „Св. Св. Кирил и Методий“-първа степен получиха театралният и кинорежисьор Теди Москов, певицата и актриса Стефка Берова, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев.

Музикантът и педагог проф. Милена Моллова получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, а певицата Мая Нешкова – орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен.

Стефка Берова благодари за отличията от името на наградените и каза, че през целия си живот те са свършили своята работа, дали са за културата и науката на народа ни това, на което са способни, а то е много.

Утре държавният глава ще връчи ордени на други осем български културни дейци.

Източник: Dir.bg

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата