Ансамбъл „Изворче“ навършва 55 години

12 юни, 2016 08:52 | Афиш, Култура | Няма коментари

Ансамбъл „Изворче“ навършва 55 години

С два тържествени концерта в София детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче“ ще отбележи 55 години от създаването си. Станете част от нашия празник на:

– 18.06.2016г., 14.00 часа, з. „Люмиер“, НДК
– 20.06.2016г., 19.00 часа, Синдикален дом на транспортните работници, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 106

ДЮФА „Изворче“ е създаден през 1961г. в София. Оттогава до днес ансамбълът се ръководи от ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев. Началото е истинско предизвикателство, защото липсват каквито и да е фолклорни обработки за деца, които биха могли да станат част от репертоара на ДЮФА „Изворче“. През 1963г. след конкурс Михаил Букурещлиев постъпва в Института по музикознание към БАН. Работата му в академията и нуждата от репертоар за децата на „Изворче“ го превръщат в първия изследовател на детския фолклор у нас. Дешифрира 18 350 песни и инструментални мелодии. Създава и 75 обработки, авторски песни, музика към ансамблови постановки. Така с изследователската си дейност ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев поставя началото на нов дял в историята на българското народно творчество. Работи рамо до рамо с най-големите фолклористи на своето време, сред които Филип Кутев, Михаил Йорданов, който дълги години ръководи оркестъра на ансамбъла, и много други. А резултатите от работата са налице. Още от първите години на съществуването си до днес ДЮФА „Изворче“ се радва на високата оценка на публиката и продължава да печели награди у нас и в чужбина. Поколение след поколение много от децата на „Изворче“ се превръщат в професионални певци, танцьори и музиканти, които се реализират в най-добрите фолклорни състави у нас като НФА „Филип Кутев“, Ансамбъл „Пирин“, Мистериите на българските гласове и много други.
Десетилетия наред консултант на ДЮФА „Изворче“ е един от най-големите съвременни хореографи акад. Красимир Петров. Съпругата му Рахила Петрова, която е и възпитаничка на ансамбъла, ръководи танцовия състав заедно с хореографите Мирослав Славов и Стефани Колева. Диригент на хора е Петя Букурещлиева.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата