Директорката на 91 НЕГ вбеси родители

21 юни, 2016 17:33 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Директорката на 91 НЕГ вбеси родители

Директорката на 91 Немска езикова гимназия в София Вера Катранджиева успя да вбеси родители на зрелостници. Те сигнализираха в Академика БГ, че заради нейни действия младежите може да се простят с обучението си в Германия.

Родителите публикуваха във Фейсбук гневно писмо, в което обвиняват Катранджиева в самоуправство при решението й дипломите на завършилите училището да бъдат раздадени на 24 юни.

Ядосаните родители се чудят защо госпожа Катранджиева е решила така, след като резултатите от матурите са обявени от МОН преди цели две седмици.

Родителите настояват  „министерството, оглавявано от госпожа Меглена Кунева да вземе спешни мерки в близките 24 часа, за да може децата да получат дипломите си поне с 1 или 2 дни по-рано.”

Ето и писмото, което се разпространява във фейсбук:

За едно учреждение, предприятие или друго обществено начинание се съди по качеството на тяхната продукция, както и за навременното й предоставяне на обществото. Функцията на 91 НЕГ е в края на всеки цикъл на обучение да предоставя на обществото добре подготвени зрелостници, владеещи няколко езика, основният от които е немският. С тези си умения на младите хора им се предоставя шанса да продължат своето образование в Германия.
––
Крайният срок за кандидатствуване във висшите училища от немската образователна система е 15 юли 2016 г. За да бъде успешен краят на една кандидат-студентска кампания, кандидатът трябва премине през куп препятствия изброени по-долу:

– Да направи нотариално заверено копие на дипломата си;

– Да подаде заявление, да заплати таксите в МОН на Република България, да предаде копието и оригинала от дипломата си и да чака минимум 5 работни дни, за да получи апостил. Обичайният срок в МОН е около 7 работни дни;

– Да предаде с апостила нотариално завереното копие на дипломата си на регистрирана като заклет преводач фирма, която да извърши превода. А там сроковете, респективно възнагражденията, започват от 7 до 3 работни дни в зависимост от това дали поръчката е приета като нормална или бърза

– Следващият етап е заверката на превода и облепването му с гербови марки в МВнР на Република България, където сроковете, респективно таксите, започват от 1 до 4 работни дни, в зависимост от това дали поръчката е приета като експресна, бърза или обикновена.

– След това младият човек (младеж или девойка) трябва да намери куриерска фирма, която да изпрати документите му в съответния университет в Германия, като минималните срокове за доставка са не по-малко от 3 работни дни.

Да направим рекапитулация на времето в два сценария в зависимост от това дали услугите са поръчани като „Бърза” или „Нормална”. (За нервите, пропиляното време и парите тук няма да говорим).

а) „Бърза” поръчка. В МОН – обичайните 7 работни дни за апостил, във фирмата преводач – минимум 3 работни дни с опция бърза поръчка, в МВнР – 2 работни дни с опция бърза поръчка и за куриерски услуги – 3 работни дни или общо 15 работни дни. В календарни дни между 21 и 22.

а) „Нормална” поръчка. В МОН – обичайните 7 работни дни за апостил, във фирмата преводач – минимум 7 работни дни, в МВнР – 5 работни дни и за куриерски услуги – 3 работни дни или общо 22 работни дни. В календарни дни между 31 и 32.
––
А какво общо има с нашата аритметика г-жа Катранджиева – директор на 91 НЕГ и фактите, свързани с нейните „Управленски решения”.

Протокол за издаване на зрелостно свидетелство от сътветната компетентна комисия е подписан на 10 юни 2016, но госпожа Катранджиева е насрочила дата за връчване на дипломите на 24 юни 2016 (петък) за да бъдат удовлетворено нейното управленско тщеславие.

А какво Ви чака Вас, млади хора, след тази сакрална не за Вас, а за госпожата дата! Много нерви, излишни разходи и реална опасност да пропуснете срока 15 юли дори и при бърза поръчка на услугите по легализацията на Вашите дипломи. При обикновена поръчка ви се гарантира само едно – да кандидатствате следващата година за образование в Германия.

Ние, родителите, задаваме следните въпроси на госпожа Катранджиева:

 
1. Кому освен на Вас, г-жо Катранджиева, е нужна датата 24 юни, и не смятате ли, че Вие с Вашето тържество погребвате всички шансове на Вашите зрелостници, да продължат образованието си в Германия, като по този начин съсипвате и труда и усилията на техните учители.

2. Докога МОН ще търпи „феодалните прищевки” на един директор, пък бил той и на елитната 91 НЕГ. Да си наистина в елита изисква много.

Гневни родители на деца – зрелостници от 91 НЕГ

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата