Литературният музей показва как ще се ремонтира къщата на Смирненски

18 юни, 2016 18:25 | Култура | Няма коментари

Литературният музей показва как ще се ремонтира къщата на Смирненски

На 21 юни, от 11,30 ч., в двора на къща музей „Христо Смирненски”, на ул. „Овче поле“ № 116 в столицата, Националният литературен музей ще представи проекта „Реставрация, консервация и адаптация на сгради на музеен комплекс „Христо Смирненски“.

Арх. Константин Пеев (ЕКСА) и Соня Кирицова, гл. уредник на къщата музей, ще представят мерките, които ще бъдат предприети за възстановяването на сградите. Ще бъде анонсирана и концепцията на музейните специалисти за социализация на един от най-старите музеи в София.

Посетителите на представянето на проекта ще могат да чуят и стихове на поета в изпълнение на актьора Янко Лозанов.

Къщата, в която е живял Христо Смирненски от 1916 г. до 1923 г., е паметник на културата от национално значение. Тя е затворена за посетители повече от 12 години. Последното обновяване на музейната експозиция е от 1969 г.

Пламен Крайски – директор на Националния литературен музей и екипът му активизираха в последните месеци своите усилия за спасяване на дома на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски“. Амбицията на музейните специалисти е в най-скоро време къщата музей  на Христо Смирненски да отвори врати за посетители и да се превърне в привлекателно културно средище и пространство за образователни програми, семинарна и изследователска дейност.

 

Снимка: http://sofiamonuments.com

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата