Лияна Панделиева с уникална фотоизложба в НДК

1 юни, 2016 11:56 | Култура | Няма коментари

Лияна Панделиева с уникална фотоизложба в НДК

Журналистката Лияна Панделиева откри първата си фотоизложба „Късчета Америка“. Тя съдържа уникални кадри от дивата природа на САЩ, направени с много вдъхновение и професионализъм.

Авторката е пропътувала 4800 километра през четири щата – Калифорния, Невада, Юта, Аризона, направила е 11200 снимки и 760 видеофайла. В каньона Брайс, разположен на 145 кв.км Панделиева снима при температура минус 30 градуса. На изложбата показва 26 платна и 8 минутно филмче.

Лияна Панделиева е сътворила истински произведения на изкуството, снимайки Каньона на антилопата в Аризона, както и други уникални природни забележителности. Куратор на изложбата е преподавателят по фотография и един от най-изтъкнатите фотожурналисти Цветан Томчев.

Изложбата може да бъде видяна в Мраморното фоайе на НДК.

Лияна Панделиева е журналист повече от 20 години, а любителски се занимава с фотография от 9-годишна. Първия си фотоапарат получава на 12 годишна възраст, а първият й кадър е публикуван, когато е на 16. Снимката е на куче, което гледа тъжно през мрежеста ограда, провряло муцунка и една лапичка през отвор в нея. За последните 16 години Лияна използва предимно авторски кадри за илюстриране на статиите си. Като бизнес журналист покрива секторите „туризъм“ и „транспорт“ и е събрала хиляди изображения от пътувания както в България, така и от много близки и далечни държави. През 2009 година неин кадър е публикуван в годишното издание „101 най-добри снимки на National Geographic“.

 

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата