Филм за Еди и Леа пожъна небивал успех в Москва

1 юли, 2016 10:05 | Култура | Няма коментари

Филм за Еди и Леа пожъна небивал успех в Москва

Българският филм „Пеещите обувки“ на режисьора Радослав Спасов пожъна огромен успех на Московския кинофестивал, съобщи БНР.

Филмът напълни залата при трите си прожекции. Зрителите оцениха по достойнство драматичната любов на композитора Едуард Казасян към Леа Иванова – певица с противоречива съдба, лежала в лагер и впоследствие вербувана от ДС.

Творбата получи специалната награда „Сребърен Георги“. Председател на журито на фестивала тази година е Ивайло Христов, който миналата година спечели голямата награда „Златен Георги“ с филма си „Каръци“.

Световноизвестният режисьорът и актьор Никита Михалков е президент на Московския кинофестивал.
Ролите на Леа и Еди се изпълняват от няколко актьори според възрастта. В нейния образ влизат Рая Пеева, Ернестина Шинова, Factor Донна Бангьозова и детето Киара Столарски.

Еди се играе от Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев и Любов Любчева.

Историята на творбата ни пренася във времето след смъртта на Леа. Нейният съпруг е научил от архивите на ДСу че тя е била агент, макар да е лежала в лагер. Той се опитва да съпостави документите от бившата ДС със собствените си спомени от събитията в съвместния им живот.

„Ние се опираме на живота на Леа, на нейната съдба, но само отделни неща има, то е по мотиви от нейния живот. Затова и нашите герои, екранни, са Лия и Едвард, тоест даваме възможност на тези хора, които си харесват Леа, да видят Леа, а на тези, които имат някакво друго отношение към нея, да гледат нашата героиня, която се казва Лия. Важно е да се знае, че филмът не е биографичен. Ние се опитахме да проследим два човешки живота от началото почти до техния

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата