Отборът на Сава Гроздев с нови 6 медала

1 юли, 2016 10:48 | Денят, Образование, Средно образование | Няма коментари

Отборът на Сава Гроздев с нови 6 медала

Нови 6 медала, от които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови, спечели българският отбор по математика с ръководител проф. Сава Гроздев.

Забележителният резултат беше постигнат на приключилата Младежка балканска олимпиада. Тя се проведе от 24 до 29 юни в Румъния. Участваха представители от 11 балкански държави, както и от 9 гостуващи страни от цял свят – Индонезия, Франция, Саудитска Арабия, Филипините.

България спечели убедителното четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.

„Постиженията тази година са изключително високи. Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който също така е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата“, коментират от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Нашата страна е участник в Младежката балканска олимпиада от нейното начало през 1997 г., като за този период нашите представители са спечелили 36 златни, 61 сребърни и 22 бронзови медала.

За 20 години отборът присъства 14 пъти в челната тройка на отборно класиране, от които 6 пъти е печелил първото място. Състезателите са ученици от 7, 8 и 9 клас. Те peшaвaт 4 зaдaчи oт aлгeбpa, гeoмeтpия, тeopия нa чиcлaтa и ĸoмбинaтopиĸa.

Тазгодишният отбор е в състав:
1. Евгени Кайряков – златен медал и второ място в класацията сред 124 състезатели, 8 ĸлac, СMГ
2. Виктор Балтин – сребърен медал, 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac
3. Иво Петров – сребърен медал, 8 ĸлac, CMГ
4. До виет Къонг – сребърен медал, 7 ĸлac, CMГ
5. Кристан Минчев – бронзов медал, ΠMГ Бypгac
6. Светлин Лалов – бронзов медал, 7 ĸлac, CMГ

Ирина Шаркова е зам.–ръководител на отбора от години и преподавател по математика в Първа частна математическа гимназия.

Снимка: http://olympicbg.org/

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата