Осигурени са пари за реставрациите в Плаково

16 август, 2016 18:46 | Денят, Култура | Няма коментари

Осигурени са пари за реставрациите в Плаково

Министерството на културата /МК/ осигури необходимите средства за  изпълнение на дейности във връзка с художествена консервация и реставрация  на иконите, иконостаса, владишкия трон и проскинитария в църквата ,,Рождество на Пресвета Богородица“ в село Плаково, област Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

 

Консервационните и реставрационните дейности в храма, който е със статут на културна ценност, ще бъдат извършени по силата на сключен договор на Министерството на културата с община Велико Търново. Средствата са осигурени в рамките на програмата на МК за финансиране на консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности през 2016 година. Очаква се  художествената консервация и реставрация на иконите, иконостаса, владишкия трон и проскинитария в църквата ,,Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Плаково да бъде изпълнена до 15 ноември тази година.

 

Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в село Плаково е осветена през 1847 година. Смята се, че църквата „Рождество Богородично” е строена вероятно от добър ученик на прочутия майстор Колю Фичето. Иконостасът в храма е дело на тревненски майстори. Към старата църква е имало и килийно училище.

 

Консервационно-реставрационните дейности, които предстоят да се извършат в близките седмици, имат за цел да спрат разрушителните процеси в резултат на времето и на въздействието на външни фактори. Ще  бъдат почистени и премахнати и наслояванията от сажди и восък, за да се възстанови оригиналният вид на културните ценности.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата