Културата струва пари и ако ви трябва човек за псуване – насреща съм

5 август, 2016 12:05 | Денят | Няма коментари

Културата струва пари и ако ви трябва човек за псуване – насреща съм

Иво Райнов, учител

Преди двадесетина дни бях на концерт на виртуозния китарист Том Синатра. Билетите за музикалното събитие струваха 15 лева и вероятно затова част от местата край сцената на ловешката крепост останаха празни. Въпреки това концертът беше истинско удоволствие за всички присъствали. Седмица по-късно посетих оперетна фиеста, представена от Великотърновския музикално-драматичен театър. Там цените бяха по-скромни (8 лева) и публиката повече. Изкуството струва пари, които смятам за полезно похарчени. Иначе в youtube е пълно с безплатни клипове на Синатра, а от zamunda-net мога да сваля всяка от оперетните арии, на които се насладих в читалището. Естествено няма да е същото. Както няма да е и ако си дръпна пиратско копие на актуално филмово заглавие вместо да се потопя в атмосферата на истинско кино. Където също се плаща между 6-8 лева. Култура се прави с пари и се развива с пари. Освен, ако не е подарена от някой благодетел. Само, че подареното удоволствие е временно, рано или късно  го опаковат и взимат обратно. Справка едно подарено футболно самочувствие. Ако си мислите, че примерът е неуместен в контекста на културата, да припомня, че същият благодетел ни подаряваше и порции от нея. До време.

Културата е и имидж. Смислените културни събития привличат интерес и хора. Да пресметна ли колко позитивни новини излъчи Ловеч за последните години. Откриването на кино май беше единствената. Болницата запада, „Никром“ фалира, „Литекс-моторс“ затваря, хората се изселват, мрачни вести и съспенс…  Лошо ли е, ако се появи добра новина, а градът да организира събитие, което да привлича посетители?

Позволих си цялата риторика от горните абзаци, защото изчетох доста мнения и коментари за едно предстоящо културно събитие. Възраждането на рок фестивала в Ловеч. Всеки има право на мнение, няма да опровергавам убедеността, че с този музикален фестивал се прави политика или бизнес. С тези редове искам само да коригирам посоката на гневните реплики. Каквото и да пише в сайтовете и анонсите този фестивал беше моя идея. Обещах го преди изборите, всеки може да го чуе в предизборните ми клипове.  Истината е, че години наред досаждах и на Казанджиев с инициативата, но той само ми обещаваше без истински последствия. Логично беше да пробвам с Маринова и Христов. Спечелих за каузата и един лудо влюбен в балканския рок младеж, тогава искахме да организираме регионален формат. Още при първите разговори настоявах фестът да е платен, защото искам да направим нещо с устойчивост, а не инцидент. Дано читателят не схваща тези думи като самохвалство. Все ми е все едно кого ще припознаят медиите като инициатор. За мен е важно, че фестът ще го има отново. Уточнявам за да се пренасочи мерника. Ако има някой виновен за събитието и платения достъп – това съм аз. Държа да уточня, че фестивалът е подсигурен със спонсорски пари и всичко вече е разплатено. Няма никакъв проблем той пак да се случи безплатно, като подарък. Само, че вече нарекох платените удоволствия  временни.

Истина е, че в началото замислихме фестивалът като нещо различно от това, което сега ще гледаме. На едни това естествено няма да се хареса, но други сигурно ще го адмирират. Може би това няма да е фестивалът на младите хора. Времето показа, че няма как да се случи събитие, което да се хареса на всеки вкус. Искрено съжалявам за огорчението на онзи млад мъж, който ентусиазирано прегърна идеята ми през първите месеци. Е, това не е неговия фестивал, но аз съм убеден, че ще дойде  време му. Горчилката не бива да гори мостове. Тази година ще бъде това, за следващата не знаем какви са плановете свише. Но нека едно да е ясно. Този или онзи фестивал, с Цецо или с Цонко, щеше да бъде платен и все там в казармата.

Няма да споря с никого, не твърдя, че съм прав. Просто искам да помогна на града си и неговите млади хора. Е, с второто не се справих успешно през настоящата година, но няма да се откажа. Та ако септемврийското музикално събитие дразни, променете мерника. Човекът, който трябва псувате се подписва под тази статия.

* Мнението е публикувано в блога на автора – https://eratosten.wordpress.com/

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата