11 млн. за съкращаването на учители

9 август, 2016 08:16 | Образование, Средно образование | Няма коментари

11 млн. за съкращаването на учители

1,1 млн. лева струва на бюджета на Министерство на образованието и науката съкращаването на 4500 учители. Това става ясно от проект за постановление, което правителството ще разгледа в края на месец август. Вносител на постановлението е вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева. Проектът предвижда правителството да одобри допълнителни трансфери в размер на 14 143 735 лв., които ще бъдат платени на общините за финансиране на „Оптимизация на училищната мрежа“, „Осигуряване на съвременна образователна среда“ и „Без свободен час в училище“. Парите са за сметка на бюджетната програма на МОН „Осигуряване на качеството в системата на предучилищното и училищно образование“ за 2016 г.

Най-голям дял от парите, които общините ще получат – 11,1 млн. лв. са за оптимизиране на вътрешната структура на училищата. С тях ще бъдат обезщетенията по Кодекса на труда за месеците май и юни т.г. „По модула се предоставят допълнителни средства за изплащане на обезщетения на персонала при намаляване на числеността му поради промяна в структурата и състава му, както и обезщетенията при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание“, пише още в документацията.

Заради пенсионирането и съкращаването на 4500 учители, миналата седмица от Агенцията по заетостта обявиха, че се търсят спешно 1400 учители, които да поемат образованието на учениците от 15 септември. Според анализи на МОН в следващите години трябва да бъдат пенсионирани общо 45 000 учители. Интересът на кандидат-студенти и студенти към професията обаче е минимален.

Източник: http://www.dariknews.bg

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата