„Бъди грамотен“ се проведе за поредна година и в Българското училище в Лайден, Нидерландия

26 септември, 2016 11:29 | Бъди грамотен | Няма коментари

„Бъди грамотен“ се проведе за поредна година и в Българското училище в Лайден, Нидерландия

На 8 септември светът отбелязва Международния ден на грамотността. Той е обявен от ЮНЕСКО на 17 октомври 1965 г. Вече 50 години ЮНЕСКО популяризира грамотността, като основа на един устойчив свят и мощен инструмент за нови възможности за всеки индивид и общност. Като продължение на благородната кауза, от 2009 г. образователният портал Академика BG организира национална кампания „Бъди грамотен“. Инициативата поощрява доброто владеене на българския книжовен език.

За поредна година Бълграското училище „Св. Св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия се включи в кампанията „Бъди грамотен“. За нас, учителите, инициативата е особено важна, защото децата на България, родени или израснали в Нидерландия, изучават своя език като втори, след основния за страната. Учениците от втори до десети клас с голям интерес решаваха тестове по български език. Децата се справиха отлично с правописните правила, като най-добрите получиха награди – тетрадки, осигурени от Академика BG.

Ние подкрепяме инициаторите от Академика BG в това, че методите на преподаване трябва да бъдат насочени така, че да събуждат интерес, а проблемите с правилното писане може да бъдат разрешавани с насърчаване и подкрепа. Резултатите от тестовете на „Бъди грамотен“ предоставят уникална възможност на училищата за оценка на постиженията на учениците, работата на учителите, родителите и членове на българската общност, подкрепящи младите хора да развиват високи езикови умения и грамотност. Инициативата „Бъди грамотен“ е повод да ни напомни, че където и да сме, колкото и да знаем, винаги има още какво да научим.

Ева Ахмедова, преподавател по БЕЛ в Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата