Алергиите – симптоми, методи на лечение и препоръки

5 септември, 2016 16:44 | Здраве | Няма коментари

Алергиите – симптоми, методи на лечение и препоръки

Алерията е патологична реакция на организма към определени вещества на околната среда (полени, лекарства, храни, животни и др.), наречени алергени. През различните периоди от годината, се проявяват различни видове алергии. В зависимост от алергена, който провокира симптомите,  те се разделят на:

  • хранителни алергии
  • лекарствени алергии
  • алергии към отровата на насекоми
  • алергии към фактори на околната среда (полени, прах, животинска козина и др.)

 

Пролетта и лятото често са любими сезони, които за повечето хора са свързани с положителни емоции, разходки, пътувания и почивка. Много често обаче, именно тези два периода от годината се превръщат в истински кошмар за хората, които страдат от сенна хрема, слънчева алергия, алергии към насекоми и др. Драстичната промяна в температурата, от студената зима към топлото лято, е една от основните предпоставки за развитие на алергиите.

 

Често основни симптоми, чрез които се проявяват алергиите са сълзене и сърбящи очи, запушен нос, секрецията в носа и гърлото, раздразнението на горните дихателни пътища и др. Лятната хрема може да се предизвика както от полените и растителните частички във въздуха, така и от жилещите насекоми, които са активни през тези два сезона.

През летните дни се препоръчва да се приемат повече храни, богати на вода, каквито са зеленчуците и плодовете. По-големият прием на витамини също намалява възможността за развитие на алергии.

 

Раздразнението в очите през пролетните и летните месеци може да се овладее чрез прилагането на капки за очи или студени компреси всяка вечер, които също помагат за предотвратяване на неприятното усещане. Предпазването на очите от слънчевите лъчи, разбира се може да бъда осъществено и чрез носенето на слънчеви очила.

Слънчевите лъчи влияят по различен начин и на различните типове кожа и алергичните реакции, провокирани от тях могат да бъдат в много широк спектър – от слънчева уртикария до фотодерматит. Слънчевата уртикария е форма на хронична уртикария и е причинена от излагане на слънчева светлина. Хората с това заболяване получават сърбеж, зачервяване и обриви по участъци от кожата, изложени на слънчева светлина. Слънчевата уртикария може да се получи за минути след излагане на слънце и да изчезне за по-малко от един ден, след като излагането на слънце е спряло.

 

Фотодерматитът е заболяване, което също е предизвикано от повишената чувствителност на кожата към слънчевите лъчи. Алергията към слънцето се проявява във вид на мехур, зачервяване, сърбеж и лющене на кожата след контакт със слънцето. При фотодерматита обривите възникват по-често полицето и много по-рядко по тялото.

 

За предпазване от подобен тип слънчеви алергии не е желателно  да се излага кожата на слънце в периода между 11.00 и 16.00  часа, когато е препоръчително стоенето под чадър или друга сянка, както и обилното нанасяне на слънцезащитен продукт с висок фактор.

Леките случаи на алергия към слънцето могат да отминат без лечение. При по-тежките случаи може да се наложи прилагането на стероидни кремове или хапчета. Хората, които имат тежка алергия към слънцето трябва незабавно да се консултират с дерматолог.

 

Признаците и симптомите могат да включват:

  • червенина
  • подутина
  • сърбеж или болка
  • мехури

 

На базата на всичко казано дотук, най-доброто, което човек може да направи, ако има съмнения за алергия, е да потърси специалист-алерголог, с който да се консултира относно възникналите симптоми и методи за лечение.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата