„Ако се слушах, щях да се чуя” – една от най-популярните книги на Жак Саломе

28 октомври, 2016 14:57 | Книги | Няма коментари

„Ако се слушах, щях да се чуя” – една от най-популярните книги на Жак Саломе

На октомври излиза от печат „Ако се слушах, щях да се чуя” – една от най-популярните книги на френския психосоциолог и писател Жак Саломе, пожънала огромен успех и досега неиздавана в България. Съавтор е Силви Галан.

Ако се слушах, щях да се чуя“ (превод: Росица Ташева, 408 стр., цена: 20 лв.) е книга за личностната промяна като едно неизчерпаемо приключение, което ни е дадено да изживеем, приключение, вписано в лутанията и ентусиазма на всекидневието. Авторите ни напомнят, че понякога очакваме твърде много от езика, от мита за справедливото и откровено слово, при положение че отразената от думите реалност е различна за всеки от нас. Да слушаш, означава да приемаш чутото, без да съдиш, опитвайки се да разбереш вътрешния свят на другия и неговата референтна система. А да слушаш активно, означава да позволиш на другия да каже повече и сам себе си да чуе. Означава да формулираш отворени въпроси, за да узнаеш как, а не защо, за да върнеш другия към самия него. В същото време трябва да се примирим, че нищо никога не е постигнато веднъж завинаги и нашият стремеж към абсолютното никога няма да бъде задоволен от отношенията ни с другите.

   Жак Саломе е завършил социална психиатрия и десетилетия наред работи в областта на социалната психология. Дългогодишен преподавател в университета в Лил, основател на център по човешките отношения, той е подготвил десетки хиляди социални работници, лекари, психолози и консултанти. Автор е на 40 книги, посветени на общуването в двойката и семейството, както и на романи и поетични сборници. Две книги от това изумително богато творчество са издадени на български от „Колибри“: „Бъди верен на себе си“ и „Аз + ти = ние“. „Ако се слушах, щях да се чуя“ е създадена в съавторство със Силви Галан – психолог и психотерапевт, дългогодишен директор на Центъра по детска психотерапия в Лозана и водеща на групи по психодрама.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата