Продължават честванията, посветени на Никола Гюзелев

27 октомври, 2016 20:04 | Афиш, Култура | Няма коментари

Национално честване на 80-годишнината от рождението и  50 години на международните сцени на прочутия български певец и артист М° Никола Гюзелев, Доктор Хонорис Кауза на БАН, Комендатор на Италия, Носител на престижната международна награда ‘’Златен Верди’’, удостоен с най високи отличия на България и Италия.

 

Продължават юбилейните събития в памет на Маестро Никола Гюзелев.

Предстоят чествания:

Спектакъл на операта “Дон Карлос“ от Верди в Национална Опера София на 29 октомври 2016г. от 19ч., с международно участие, чието изпълнение е посветено на юбилея на Никола Гюзелев;  Приложение – афиш с програма

Концерт с прожекция и представяне на монографията “Рицарят на Операта“ в Рим на 2 ноември 2016 от 18 30ч. за Деня на Будителите с Българския Културен Институт и Българското посолство в Италия;  Приложение – афиш с програма

“В чест на 80-годишнината на един от най-великите гласове на българската опера Никола Гюзелев, Европейската асоциация „Кирил и Методий“ и Българското училище в Страсбург, организират вечер на операта и музиката на 16 ноември в 18:30 в църквата Сейнт Пол в Страсбург. Събитието се подкрепя и от Италианския културен институт в Страсбург  и секция „Български език и култура“ към Асоциацията на работещите в Съвета на Европа“.

В процес на завършване е също новият биографичен роман в негова памет ‘’Артистът, целунат от Бога’’ на Владимир Гаджев, както и юбилейни дискове с негови знаменити изпълнения на дискографска къща “Gega new“и  на БН Радио.

Те ще бъдат официално представени на събитията в негова памет – Изложба на 2 декември 2016 от 18ч. в Мраморно фоайе на НДК-https://www.facebook.com/events/196671507413877/ ,  последвано отново в НДК в Зала 1 от  Юбилеен концерт в негова памет “Рицарят на Операта“  на 13 декември 2016г. от 19ч., който е  в рамките на XXX  Новогодишен Музикален фестивал в НДК с участие на български и италиански изпълнители –https://www.facebook.com/events/1168867446509722/.

 

Юбилейните събития посветени на Никола Гюзелев през 2016г. са под патронажа и с подкрепата на Министерството на културата на България, на Националния Дворец на културата, на Българска Академия на науките, със съдействието на Италианския Културен Институт и на Италианското посолство в София, на Българския Културен Институт в Рим, на Генерално Консулство на България в Милано и Посолство на България в Рим, на Асоциация “Артемидия“ Италия, на Римската Художествена Академия-РУФА, на Българския културен Институт в Страсбург Франция, с подкрепата на Фирма “Свилоза“ България, на Постбанк България, на Корале „Джузепе Верди’’Парма, на Община Павликени, Община София, с медийната подкрепа на БНТ, БНР, Радио Ватикана и др.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата