Семинар за техниката „Александър“ в НБУ

21 октомври, 2016 11:05 | Денят | Няма коментари

Семинар за техниката „Александър“ в НБУ

На 21. октомври (петък) от 13 часа в галерия УниАрт на Нов български университет ще се проведе семинар под ръководството на Джил Демпси, която ще представи пред студентите техниката „Александър“.

Историята разказва, че Фредерик Матиас Александър, австралийски актьор, загубил гласа си по време на своя изява пред публика. Въпреки задълбочените проучвания и проведените обстойни изследвания, лекарите така и не успели да дадат конкретно обяснение за причината, довела до неговото състояние. Липсата на лечение съпътствала неясната диагноза. Актьорът бил принуден сам да открие решение на проблема, за което избрал прилагането на необичаен подход. Той започнал да се самонаблюдава. За да улесни дейността си, си набавил няколко огледала. Основните изводи, които успял да направи след дългосрочното проучване, са, че загубата на гласа е свързана с чувствителното увеличаване  на напрежението и стреса на сцената. Резултатите  от тях били видими –  издължаване на врата и снижаване на главата. Равносметката, която направил, била че под въздействие на физическите промени мускулите около гласовия апарат се напрягат допълнително и постепенно заглушават звученето на гласа. Така Александър открил, че съзнателното контролиране на позицията и движенията на тялото действат благотворно върху гласа му.

Център за професионално и продължаващо обучение, департаментите „Музика“ и „Театър“ в Нов български университет са основните организатори на семинар, посветен на световноизвестния метод за повишаване на ефективността, с която хората  използват телата си.

Техниката „Александър“ е задължителен предмет в редица водещи консерватории и академии по танцово изкуство и актьорско майсторство. Популярността й в България нараства заради осъзнаването на нейната приложимост в ежедневната дейност на човека. За това свидетелства големият интерес от страна на студентите на Нов български университет, чиито ентусиазъм и мотивация завладяха Университетски театър.

Лектор на значимото събитие е Джил Демпси, която ще разкрие дълбинната същност на похвата пред желаещите да се запознаят с него студенти от департамент „Музика“ и „Театър“. Основните области, в които прилагането на метода оказва ползотворно влияние , са развиване на съзнанието и самочувствието на участниците, подобряване на координацията, контрола и концентрацията. Следването на основните стъпки, върху които е изградена техниката „Александър“, гарантират пълноценно дишане, подобряване на  качеството и силата на гласа. Един от най-важните резултати след успешното приключване на процеса е осигуряването на свобода за себеизява, която е необходимо изискване за успешна реализация в конкурентната социална среда, в която живеем.

Същността на метода съдържа указания за изграждане на умения, които успешно могат да се прилагат в ежедневната дейност на човека, като така значително я улесняват. Едно от тези качества, към изграждането на които са насочени усилията на преподаващия и обучаемия, е способността за контролиране на затруднения без значение от характера им. Едни от най-често срещаните предизвикателства са следствия от физическо натоварване, прераснало в  хронична умора. Не се поставя под съмнение негативното въздействие, което те оказват върху личността и нейните изяви. За да се минимизират процесите на ограничаване на  личната и професионална ефективност и свободното поведение на човека, се препоръчва вземането на превантивни мерки. Редица изследователи и практици смятат, че едни от най-важните от тях се съдържат в техниката „Александър“. Тя обяснява този тип ограничения със склонността на хората неправилно да използват тялото си за дълги периоди от време, изграждайки вредни навици, при които използват мускули, които всъщност не са необходими. Чрез прилагането на иновативния метод  човек се научава как да контролира  физическото и умствено напрежение, за да постигне балансирана позиция, при която тялото е в покой без излишно натоварване. Този резултат съкращава необходимите усилия и повишава работоспособността.

„Техниката Александър“ е световно признат метод, който се прилага от известни изпълнители и музиканти като Стинг, Мадона и сър Йехуди Менухин, популярни актьори като Кевин Клайн, Уилям Хърт и Алън Рикман, от писателите Роалд Дал, Дж. Б. Шоу. Осъзнаването на степента на полезност на дейностите, които похватът обединява, го превръща в основен елемент от политиката на медийни организации като The Guardian, BBC и бизнес корпорации като Hewlett Packard.

Целта на семинара, на който Нов български университет е домакин, е запознаване с иновативния метод за управление на тялото и ума, който би могъл да се практикува с инструктор или самостоятелно. Лекторът на събитието е воден от идеята да покаже основните движения, които човек трябва да изпълнява в медитативно темпо, за да достигне желания резултат. Стремежът към задълбочаване на връзката между тялото, ума и душата е водещ в техниката, която оказва положително влияние върху цялостната дейност на човека. Умението за управление на човешката същност е необходимо качество, чието овладяване е предпоставка за успешно развитие във всяка сфера.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата