„Киносценарият. Основи на киносценаристиката” от Сид Фийлд

14 октомври, 2016 09:27 | Книги | Няма коментари

„Киносценарият. Основи на киносценаристиката” от Сид Фийлд

На 14 октомври излиза от печат „Киносценарият. Основи на киносценаристиката”, уникален по своя обхват труд, посветен на изкуството и занаята на писане на сценарии.

Киносценарият. Основи на киносценаристиката“ (превод: Надя Баева, 408 стр., 30 лв.) се превръща в „мигновена сензация” и гореща тема на обсъждания в киносредите още с първото си издание. Според автора писането на филмов сценарий е творчески процес, който може да бъде научен. Филмите са комбинация от изкуство и наука; технологичната революция буквално промени начина, по който виждаме филмите, а съответно по необходимост промени и начина, по който пишем сценариите за филми. Но каквито и промени да са направени в реализирането на материала, естеството на писането на филмови сценарии си е същото, каквото е било винаги: филмовият сценарий е история, разказана с картини, с диалог и описание и поставена в контекста на драматична конструкция. Това е изкуството на визуалното разказвачество. А както знаем, „един режисьор може да вземе чудесен сценарий и да направи от него чудесен филм, може да вземе чудесен сценарий и да направи ужасен филм, но не може да вземе ужасен сценарий и да направи чудесен филм.”

   Наричат Сид Фийлд „гуру на всички сценаристи“. Бестселърите му „Киносценарият“, „Наръчник на сценариста“ и „Сценаристи, решете проблемите си“ са приемани като „библии“ във филмовата индустрия. Претърпели са вече по 40 издания и са задължителни учебници в престижни курсове в над 400 колежа и университета в Америка. Популярни са и по света с преводи на 29 езика. Фийлд е първият от Американската асоциация на филмовите сценаристи, влязъл в престижната Зала на славата. Води семинари за писане на филмов сценарий в много страни на Южна Америка, Европа и в Южна Африка.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата