Магията на ансамбъл „Загорче” в българското училище „Св.св.Кирил и Методий“, Лайден, Нидерландия

9 ноември, 2016 09:41 | Средно образование | Няма коментари

Магията на ансамбъл „Загорче” в  българското училище „Св.св.Кирил и Методий“, Лайден, Нидерландия

На 05.11.2016г. българското училище „Св.Св.Кирил и Методий“, гр. Лайден, Нидерландия посрещна талантливите деца от фолклорен ансамбъл „Загорче”. Концертът на „Загорче” е част от европейското турне на ансамбъла и е едно от празничните събития, посветени на 10-годишнината от създаването на училището.

Основан през 1977 година, „Загорче” е един от онези феномени, които изграждат част от културата на град Стара Загора. Това е място, където се сменят поколение след поколение, извършва се чудото на традицията. За времето от създаването си до днес, ансамбълът вече 39 години разнася славата на българския фолклор по света с почти 1000 концерта извън пределите на родината.

Близо час и половина малките артисти облечени в пъстри тракийски носии разпръскваха магията на българския фолклор в далечна Нидерландия. Концертът започна и в притихналата зала прозвучаха ритми на гайдата, тъпана и гъдулката. Пъстрите костюми, завладяващата музика, кръшните хора и песни, предизвикаха вулкан от емоции и бурни аплодисменти. Вдъхновени от празничната атмосфера, неуморимите 26 „загорчета” се изявяваха едновременно като танцьори, музиканти и певци. Изпълнени бяха весели и жизнерадостни хора и ръченици от тракийската област, като играта на момчетата беше бурна с много клякания, подскоци, набивания и пляскания, а играта на момичетата беше по-спокойна и нежна. По време на целия концерт публиката ги предизвикваше, радваше им се, стимулираше ги. По-важното е, че „загорчетата” донесоха при нас свежестта и радостта на детското отношение към света пречупено през традиционното ни културно наследство и любовта към българското. Чрез магията и обаянието на песните и танците, талантливите артисти отправиха своето послание към бъдещето и възвърнаха у зрителите усещането за принадлежност и гордост, че са българи. След концерта, художественият ръководител на ансамбъла Венелин Кръстев на практика ни демонстрира как танцът генерира положителна енергия и ни освобождава от натрупаното напрежение и дискомфорт. Той проведе творческа работилница, на която деца и възрастни пробваха стъпките на „Тракийска ръченица”, „Дайчово хоро”, „Право хоро”, „Еленино хоро„ и „Дунавско хоро”. Магията и страстта на малките артисти докоснаха сърцата и душите ни, заразиха ни с радост и с неудържим стремеж към свобода и щастие. Трудно е да се намери друго изкуство, което би могло с такава покоряваща сила да изрази жизнерадост и възторг, чувство и волност. Създадените през вековете самобитни народни, песни, хорá и ръченици е онова безценно богатство, което всички ние сме длъжни да съхраним и да предадем на следващите поколения. Благодарим на всички организатори на турнето! Благодарим ви “загорчета” за безценните мигове!

Ева Ахмедова, учител по български език и литература

Българско училище „Св.Св.Кирил и Методий“, Лайден, Нидерландия

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата