Нели Петрова: Възпитаваме подрастващите в добротворство

19 декември, 2016 12:19 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Нели Петрова: Възпитаваме подрастващите в добротворство
Нели Петрова е директор на Първа АЕГ в София. Академика БГ я потърси за интервю преди празниците, защото училището всяка година се включва активно в благотворителни дейности. За последните десет години възпитаниците на гимназията са внесли в „Българската Коледа“ 50 000 лева. Тази седмица предстои поредният благотворителен концерт.
– Госпожо Петрова, ръководеното от Вас училище ежегодно се включва в „Българската Коледа“. Разкажете ни повече за участието в тази инициатива.
– Още през 2005г., когато бе създадена инициативата „Българската Коледа“ от Президента на Република България, Ученическият съвет на Първа английска езикова гимназия, подкрепен от ръководството и всички преподаватели, взе решение да се включи активно в благородната кауза. Идеята за голям благотворителен концерт , средствата от който да се дарят за закупуване на медицинска апаратура на нуждаещите се деца, се оказа изключително успешна. Каузата до днес продължава да събира талантите на училището, родителите, институциите, широката общественост и особено бившите алумни на гимназията. Вече 11-та година нашите възпитаници ще излязат на сцената, за да дадат всичко от себе и да покажат, че само с голямо сърце и душа можеш да помагаш на другите. Всяка година от продажбата на билетите и от благотворителните базари се събират между 4000 и 5000лв., което означава, че до миналата година Първа АЕГ е внесла около 50 000лв. в инициативата „Българската Коледа“.
– Какво се предвижда за тази година?
– И сега, на 19 декември, отново ще напълним местата в театралната зала на „София Марк център“/бившето кино Левски/. Очертават се нови интересни изпълнения на младите актьори, певци, музиканти и танцьори от Първа английска. Участие ще вземат и професионални изпълнители-гости, които от сърце изявиха желание да се включат в благотворителната кауза. Тази година имаме и изпълнения на наш ученик, който се занимава с изкуството на илюзиониста. Палитрата от музикални изпълнения е много богата – оркестър, рок и джаз бенд, класическа и народна музика, хип-хоп и др.
– Как родителите се отнасят към тази активност?
– Родителската общност е основен помощник и спонсор при подготовката на концерта. Залата и реквизитите към нея се осигуряват от Училищното настоятелство, както и някои от материалите и костюмите за участниците. За всеки родител е чест синът или дъщеря му да участва в това изключително събитие на гимназията. Като публика нашите родители са чудесни, подкрепят своите деца, раздават се в аплодисментите, поощряват и даряват с усмивки. Концертите, посветени на „Българската Коледа“, винаги са уважавани от институциите – Президентство, МОН, РУО на МОН, Министерство на културата, Столична община, Район „Оборище“, от известни публични личности , от представители на медиите. Тази година събитието ще се отрази от БНТ, Дарик радио, сайта “Академика“, вестник „Аз-буки“.  Надяваме се и на много добри постъпления по сметката на инициативата, за да участваме в осигуряването на животоспасяващите технически средства за нуждаещите се български деца.
–  Защо е важно да се възпитава у децата активно отношение към благотворителността?
– Основен принцип в нашето училище е възпитаването на подрастващите в съпричастност, добротворство, взаимопомощ и благородство. Съществуването на над 25 клубове и извънкласни дейности, говори красноречиво за възможностите, които дава гимназията на своите ученици за развитието на всякакви таланти , за широтата на общата култура, която придобиват те, както и за непрекъснатите им изяви на различни нива, включително европейски и международни.
– Къде ръководеният от Вас екип ще сложи акцента през 2017 година?
Както и досега, така и през 2017година, ръководството на Първа АЕГ ще следва приетата Стратегия на училището за създаване на всички условия за високо качество на обучение и възпитание на младите хора в непреходните човешки ценности, както и в изграждането на европейско съзнание и самочувствие. Една от предпоставките за това са и всички благотворителни дейности в училището , които са доказателство за духовното израстване на нашите възпитаници. През 2017г. ръководството на Първа АЕГ ще работи за повишаване на квалификацията на преподавателите според изискванията новата нормативна база, както и ще се готви за посрещането на 60-годишния юбилей на училището през пролетта на 2018г. Надяваме се, че точно в юбилейната година ще отвори врати и новият учебен корпус, който в момента се строи.
– Какво ще пожелаете на учителското съсловие по случай Коледа и Нова година?
– На всички колеги ,пожелавам никога да не гасне живителният огън на просвещението и на добротата. Нашето призвание е да обучаваме, възпитаваме и обичаме младите хора. Да им помагаме и да се радваме на успехите им!

Бъдете здрави и щастливи, колеги! Нека Коледата и Новата година да ни заредят с повече положителни изживявания, повече усмивки и желание за добри дела.

Въпросите зададе: Евелина Гечева

Снимка: Архив

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата