Закритите училища са 764 за 14 години

29 януари, 2017 12:39 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Закритите училища са 764 за 14 години. Те са общински и държавни, става ясно от писмения отговор на бившия вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева до депутат, получен на последния работен ден на парламента. За същия период от време са открити 12 държавни и общински училища.

Основната причина за закриването на стотиците училища се оказва демографската криза в страната, считат от Министерството на образоването и науката. В същото време от ведомството уточняват, че подпомагат т.нар. „защитени училища“, които се намират в планински, полупланински и гранични райони.

За „защитено училище“ се определят тези, които, ако бъдат закрити, минимум 10 ученици ще трябва да пътуват над 20 км до най-близкото съседно училище, както и тези учебни заведения, които ако бъдат закрити, то неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото съседно средищно училище заради невъзможност за изпълнение на здравно-хигиенните изисквания.

Определянето на броя на „защитените училища“ става ежегодно с решение на правителството. Проверка на БГНЕС установи, че за учебната година 2016-2017 г., Министерския свъет е определил 142 училища като „защитени“.

Източник: http://dariknews.bg/

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата