Професор Светозар Донев

25 януари, 2017 10:21 | Култура | Няма коментари

Професор Светозар Донев е роден на 29 януари 1933 година в град София. Завършва режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специализира в Лондон, Москва и Париж. Професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Светозар Донев има над 250 постановки на оперни и оперетни спектакли в България и в чужбина.
На сцената на Държавен музикален театър „Стефан Македонски” той поставя над 80 оперети и мюзикъли. Сред тях са „Принцесата на цирка”, „Царицата на чардаша”на Имре Калман, „Веселата вдовица” на Лехар. Пръв поставя мюзикъл на българска сцена – „Бел Ами” на Крайдер, а по-късно и „Моята прекрасна лейди” на Фредерик Лоу, който се играе шест години на сцената на Държавния музикален театър и има над 600 представления. На същата сцена през 90-те години под негова режисура са и първите постановки в България на мюзикълите на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос – суперзвезда”, „Котки” и други.
Светозар Донев поставя български оперети и мюзикъли на Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, Александър Йосифов.
В периода 1996 – 2009 година като директор на Музикалния театър води трупата на турнета в Германия, Австрия, Швейцария и Дания. Между 2007 и 2009 година солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър гостуват три пъти в Япония.
Като гост-режисьор и постановчик проф. Донев поставя в Чехия, Испания, Швейцария и Украйна „Така правят всички”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Дон Паскуале”, „Травиата”, „Риголето”, „Сирано дьо Бержерак”. С голям успех реализира оперите „Борис Годунов”, „Фалстаф”, „Силата на съдбата”, „Тоска”, „Луд гидия”, „Отвличане от сарая”, „Мария Десислава”, „Хан Крум Ювиги”, „Кармен” и други на сцената на Софийска опера.
Бил е член на журито на международни певчески конкурси в София, Маями Бийч, Барселона, Билбао, Памплона, Вервие, Женева и др.
От 1960 до 1978 г. и от 1996 г. до 2009 г. е главен режисьор и директор на ДМТ „Стефан Македонски”. От 1978 до 1981 г. е заместник-генерален директор на ДО „Театър и музика” към Министерство на културата, а от 1981 до 1990 г. проф. Светозар Донев е директор на Софийската опера. Бил е два мандата заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и председател на Творческия фонд.
За изключителни заслуги към българската музикална, театрална и танцова култура проф. Светозар Донев е награден с най-високия държавен орден „Стара планина” І-ва степен.

На снимката: Репетиция на Моята прекрасна лейди, в главната роля – Лиляна Кисьова, 1965 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата