„Съдебна грешка“ в Театър 199

21 февруари, 2017 09:31 | Афиш, Култура | Няма коментари

На 25-ти февруари (събота) от 19,30 часа
Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера

СЪДЕБНА ГРЕШКА
от
ДЖОН МОРТИМЪР
превод
ЗЛАТНА КОСТОВА
постановка
ВАЛЕНТИН ГАНЕВ

сценография
КРАСИМИР ВЪЛКАНОВ

звукова среда
СЛАВ БИСТРЕВ

с участието на:
ТЕОДОР ЕЛМАЗОВ
/МОРГЕНХОЛ/
и
ПЛАМЕН ПЕЕВ
/ФАУЛ/

Двама чешити в едно малко помещение с решетки на прозореца. Единият виси постоянно на перваза. Радва се на гледката и се любува на песента на птичките. Другият е дошъл със специална задача, която е изключително важна за него. Той е напрегнат и тревожен. В неприветливата затъмнена килия първият смята втория за не съвсем наред. И обратното. Но скоро лампите светват и мъжете могат по-добре да се огледат. Фаул, който е държал магазинче за семена за пернати домашни любимци е обвинен в убийство. Моргенхол е адвокат с незавидна кариера, избран съвсем случайно от подсъдимия да го защитава. Въпреки първоначалната съпротива на Фаул, героите се заиграват да намислят най-добрата стратегия в заплетения случай. В тази класическа британска комедия ще видите двама брилянтни актьори, запазена марка за интелигентна сатира, може би най-дългосрочният артистичен тандем в българския театър. Фаул на Пламен Пеев е типичният малък човек. Несретник, на когото не можеш да не съчувстваш. Но който, може би, не е чак толкоз глупав. А Моргенхол на Теодор Елмазов се смята за остър като бръснач, но на моменти ни кара дълбоко да се съмняваме в това. Валентин Ганев с тънка ирония разплита деликатната материя и игривия хумор на пиесата. Интригата в криминалната история ще се окаже пленително заплетена. А неочакваният край ще ви изпрати от театъра с усмивка на уста и с разведрена душа.

Андрей Филипов

Както е известно, Testis unus testis nullus, или един свидетел, пък бил той и централен, не е свидетел, т.е. трябва ни най-малко обичайния брой – два. За това призовавам 199 свидетели на случаен принцип (нов стил – 169)* да освидетелстват изненадания свидетел по време на зрелищен процес, който ще се проведе в уютното мазе наречено театър. Желаещите могат да представят свидетелство за съдимост пред ръководството и да внесат съдебна такса на касата на ул. „Раковска“ срещу което ще получат нужната ценна книга,  осигуряваща им достъп в залата. Ако лековерните свидетели не открият това което търсят, могат да потърсят справедливост, както и възстановяване на сумата и претърпените морални щети където и от когото намерят за добре.
А сега, сериозно: толкова не съм се смял много отдавна, за което благодаря на Тео Елмазов, че откри чудесната пиеса на Джон Мортимър, на Пламен Пеев, че я прочете и на двамата заедно, че ми я повериха с надеждата да не сгреша много в поставянето. Тео и Пламен са най-дълговечният артистичен тандем в българския театър, който аз знам – запазена марка за интелигентна сатира. Една театрална грешка е по-безобидна от една съдебна и всяка грешка води след себе си безброй други, но който е безгрешен, нека хвърли камък по нас и да се пази камъкът да не се превърне в бумеранг.
Валентин Ганев

Сър Джон Клифърд Мортимър (1923-2009) е английски юрист, драматург, сценарист и романист. Роден е в Хампстед, Лондон. През 1958-ма добива широка популярност, когато „Съдебна грешка“ бива поставена в Лирик Хамерсмит и по-късно преместена в Гарик тиътър. Любопитното е, че английският филм по споменатия сюжет (1962) е продуциран от българина-емигрант Петър Увалиев. Най-голяма известност Мортимър получава с поредицата си романи за станалия легендарен литературен герой – адвоката Хорас Ръмпоул.

Следващите представления на „СЪДЕБНА ГРЕШКА” са на 9-ти и 25-ти март; 4-ти и 23-ти април.

 

Фотографии: Павел Червенков

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата