Двете служителки, които разкриха климатичния проблем в “Квадрат 500”, са пенсионирани заради “нелоялност”

7 март, 2017 13:14 | | Няма коментари

Двете служителки, които разкриха климатичния проблем в “Квадрат 500”, са пенсионирани заради “нелоялност”

Двете уреднички в Националната галерия, които наскоро съобщиха за мащаба на климатичната авария в “Квадрат 500”, която увреди десетки от най-ценните й произведения, са внезапно пенсионирани заради „нелоялност“. Искра Захариева и Мария Димитрова, които показали щетите на художника Недко Солаков, са получили известията си миналата седмица, малко след като случаят доби популярност благодарение на негова публикация във “Фейсбук”, пише „Дневник“.

Въпреки че и двете жени са отскоро в пенсионна възраст, те са единствените от много служители с подобен статут, споходени от спешната мярка. От коментар на директорката Слава Иванова пред  Нова телевизия в петък се разбра, че ставало дума за уронване на „престижа и името“ на Националната галерия, чиито служители трябвало да бъдат „лоялни към каузата й“.

На 24 февруари тази година стана ясно, че над десет творби в новия мегамузей, ремонтиран за 27 млн. лв., са били увредени заради авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в Зала 6, най-старите в колекцията, но щетите не се ограничават до тях, нито до по-старата сграда на Галерията за чуждестранно изкуство, показва проста разходка.

Галерията даде различни обяснения, но основното дойде пред БНТ миналата седмица, когато Слава Иванова призна, че музеят е останал недовършен. Основната климатична инсталация в бившата Галерия за чуждестранно изкуство – ключова за съхранението на ценни произведения – не е подменяна от 1985 г. и макар че обновяване се предвиждало по проект, това „би могло да стане“ едва с построяването на Южното, четвърто крило на “Квадрат 500”.

А дотогава „…в никакъв случай не мога да гарантирам, че при подобни климатични условия няма да се случи нещо подобно“, каза Иванова. Според директорката обаче никой не е виновен, че мегамузеят – една от знаковите инвестиции на Вежди Рашидов – е приет и открит, без да се гарантира сигурността на ценностите, които ще съхранява.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата