Йоана Мирчева победи в конкурса за нова пиеса на НБУ

1 март, 2017 12:29 | Култура | Няма коментари

Йоана Мирчева взе голямата награда в първото издание на Конкурса за нова пиеса на тема „Справедливостта“ на Нов български университет за драматургичната си творба „Изход“. Ректорът на университета проф. д-р Пламен Бочков връчи престижния приз на церемония в Галерия УниАрт на НБУ на 27. февруари. В мотивите си журито на конкурса изтъква, че наградата се присъжда на Йоана Мирчева „за драматургичните умения при представянето на темата Справедливостта: за сюжета, защитаващ милосърдието и човеколюбието“.

Йоана Мирчева е завършила драматургия в НАТФИЗ, автор е на книгата с разкази „Слепи срещи“, отличена с наградата за белетристичен дебют „Южна пролет“ през 2015 г. Пише текстове за песни, сценарии за мюзикъли, за кино и телевизия. Неотдавна стана популярна като автор и изпълнител в сценичния формат „Пощенска кутия за приказки”.

Останалите номинирани в надпреварата бяха Владо Трифонов за пиесата „Играч“, Георги Тенев за „Роден край“, Иван Димитров за „Пиеса за телевизора“, Нели Лишковска за „72“ и Петя Башева за „Аз, Змеят“.

В конкурса бяха постъпили рекорден брой драматургични творби. Внушителното число от 83 пиеси се оказа безпрецедентно за подобен род конкурси в България и отбеляза своеобразен национален рекорд.

Първо 7-членното жури в състав проф. Виолета Дечева, д.н. , гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д. н., доц. д-р Светла Христова, доц. Снежина Петрова, проф. д-р Христо Тодоров изчете всички конкурсни пиеси, а между 20 до 24 февруари шестимата номинирани автори участваха в Лаборатория за пиеси, водена в НБУ от драматурга и киносценарист Боян Папазов. В Лабораторията авторите работиха върху представените от тях текстове и имаха възможност да участват в съпътстващи инициативи, свързани с темата за справедливостта.

По регламент отличената пиеса трябва да бъде поставена на сцената на Театъра на НБУ. Журито реши още да предложи на номинираните автори публикуването на пиесите им в сборник (издание на НБУ) и да обяви в календара на следващото издание на конкурса драматургичен формат „приемно време“, в което ще се състоят две срещи с автори от тазгодишния Конкурс за нова пиеса на тема „Справедливостта“. Листата с избраните пиеси ще бъде публикуван през март 2017 г. на сайта на Конкурса.

През април организаторите ще обявят темата на второто издание на Конкурса за нова пиеса на НБУ с краен срок 31 януари 2018 г.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата