НБУ участва във „Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни“

4 април, 2017 09:47 | Афиш | Няма коментари

НБУ участва във „Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни“

Лаборатория по гемология към департамент „Природни науки“ и Бакалавърски факултет на НБУ ще се представят на „Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни“.

Изложбата базар ще се проведе от 7. до 9. април 2017 г. от 10:00 ч. до 19:00 ч. в Национален музей „Земята и хората“. Под ръководството на доц. д-р Биляна Костова и проф. Рангел Гюров, д.н., преподаватели в департамента, в събитието ще се включат представители на екипа на Лаборатория по гемология към НБУ.

По време на изложението на щанда на департамент „Природни науки“ ще могат да бъдат разгледани уникални минерални образци, скъпоценни камъни и фосили. Освен това ще може да бъде намерена и книгата на Иван Вутов „Петрографски и петрохимически изследвания на магмените скали в Стара планина“, издадена от Издателството на НБУ.

За пореден път Лаборатория по гемология към Бакалавърски факултет на Нов български университет участва в изложението. Тази година екипът й ще представи образци, събирани от преподаватели и студенти от департамента – галенит, сфалерти, кварц и пирит от оловно-цинковите находища на България и др. Освен това гостите на музея ще могат да разгледат колекционни сбирки на минерали, които се използват като отправна точка при подготовката в средното образование.

Традиционното участие на Лабораторията по гемология на Нов български университет в изложбата е резултат от заложените в програмата й приоритети – образователната и изследователската дейности.  Единствена по рода си в България, тя е една от 39-те лаборатории, включени в Световната директория на лабораториите по гемология на International Colored Gemstone Association (ICA). Уникална нейна характеристика е, че разполага с диагностична апаратура, с учебна и музейна колекции от минерали, скали и фосили. Възможността за теоретично и практическо аудиторно обучение на студентите по всички геоложки дисциплини, превръща департамент „Природни науки“ в един от водещите образователни центрове в сферата. Обекти на изследване в Лабораторията са геоложките процеси, при които се образуват скалите и свързаните с тях минерали, хабитус, физични и химични свойства на минералите, видове скали, синтетични материали, които се използват в гемологията; основни методи за обработка, диагностика и оценка на скъпоценни камъни и много други.

По време на „Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни“ желаещите ще могат да получат допълнителна информация относно дейността и програмите, които департамент „Природни науки“ на НБУ предлага.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата