Научен дебат за Странджа в Ахтопол

25 май, 2017 20:52 | Култура | Няма коментари

Научен дебат за Странджа в Ахтопол

Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол продължава неотклонно да развива и изпълнява своята програма с десета кръгла маса. Около нея ще се седнат учени – историци, археолози, еколози. Тя ще се състои на 27 май в южния черноморски град. Този път темата е: „Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”. Кръглата маса, която организирамеq е и с оглед реализация на нашата основна цел: да се опазва, съхранява и популяризира културно-историческото ни наследство на суша и под вода. Целта ни е да съдействаме за създаването на условия за развитие на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в района на Странджа и крайбрежната ивица и шелф.

Убедени сме, че културното ни наследство има съществено значение за съхраняване на националната ни идентичност, но знаем също така, че то не може да се разглежда единствено в рамките на съвременните географски граници. Хилядолетната история на народите, населявали Балканите, е плетеница от взаимовръзки, културно и политическо влияние.

Участие са заявили професорите д.и.н. Илия Тодев от Института по история при БАН и д.ист.н.  Лизбет Любенова, проф.д.и.н.Светлозар Елдъров от Института по балгаристика. Със своите проучвания ще се включи дългогодишния изследовател на Странджа Стоя Райчевски. Особено място в историята на района е бежанската вълна от Одринска Тракия към България. Голяма част от бежанците са заселени в Ахтопол, Царево и Созопол, както и в околните села. На тази тема е участието на историците Иванка Делева и Пламена Кирова от Регионалния исторически музей. В него е представена документална изложба за съдбата на тракийските дружества.

За развитието на Странджа, опазването на нейното културно-историческо и природа ще се включи д-р Стефан Пейков. Той ще развие тезата си за създаването на национална програма „Странджа-Сакар 2”.

В експозицията, създадена от сдружението – „История на котвата”, ще гостува до края на м. ноември изложбата „Месамбрия – Месемврия – Несебър” от музея „Старинен Несебър”.

В навечерието на срещата на 26 май от 18,30 часа участниците ще присъстват на панихида във връзка 100 години от гибелта на полк. Борис Дранков, посетил живота си за обединението на отечеството, участник в Илинденско-Преображенско въстание. Панихидата ще отслужи негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей в новата църква Успение Богородично.

Мисията на сдружение „Черноморска Странджа”

Ахтопол е единственият стар черноморски град, в който развитието на специализирания туризъм изостава в сравнителен план. Сред многото причини за това се нарежда и доскорошното състояние на археологическите проучвания. Те, макар и да доказваха хилядолетната история на крайбрежния град, бяха сондажни, епизодични и несистемни от гледна точка на съвременния туризъм. Оттук произтече и една от основните задачи на Сдружението ни – да подпомогне това развитие не само чрез идеи и ежегодни научни форми, които организираме под формата на „Кръгли маси”, но и чрез конкретни дела. Първото наше дело е музейната експозиция „История на котвата”, а второто предстои да бъде реализирано именно в археологически план.

До 2013 г. археологическите проучвания (на суша и под вода) бяха изяснили, че животът на ахтополския полуостров, околните територии и акватория започва през първата половина на V хил. пр. Хр., като материалите от праисторическите епохи очертават наличието на живот и през бронзовата, и през ранножелязната епоха. Функционирало е и крайбрежно тракийско селище в доримската епоха с прилежащи пристанищни стоянки в южния и в северния залив, То се развива в следващите периоди като градски и духовен център на Източна Странджа (на юг от Маслен нос). През 2014 г. екипът на д-р Андрей Аладжов направи сериозен археологически принос, тъй като разкри участък от крепостната стена с дължина 32 м, две външни и две вътрешни кули, и проходът на една от портите на късноантичния град. Тези проучвания очертаха необходимостта от предварителни геофизични проучвания на незастроените площи от 7.5 дка пред „Гръцкото училище”.

Наред с археологическите проучвания, които би трябвало да станат ежегодни, е необходимо също така да се предприемат геофизични проучвания в някои перспективни райони около северния залив и някои други територии. Те следва да фиксират обекти в занаятчийския квартал, некрополите и пристанищните структури на Ахтопол. Сдружение е готово да организира и да финансира подводни геофизични и археологически проучвания на обекти в северния ахтополски залив. Така ще е приноса на гражданското общество.

Именно подобни системни целенасочени проучвания биха дали добри материали за новостроящия се музей, който следва да се изгради като „Градски исторически музей” на Ахтопол – единствения стар черноморски град, който няма подобен музей.

 

 

 

 

 

 

П Р О Г Р А М А

Кръгла маса

 

„Странджа и Одринска Тракия – погледи в миналото и бъдещето”

 

27 май 2017 г., хотел „Невен” в гр. Ахтопол

 

9,15                 Водосвет от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей

9,30 – 11,30 ч. – Първо заседание

 

                        Проф. д.ист.н. Илия Тодев (Институт по история при БАН)

„Одринска Тракия през Възраждането“

Проф. д.ист.н.  Лизбет Любенова (Институт по история при БАН) Етнокултурен и социално-икономическия профил на Източна Тракия според „Дневника” на свещеник Иван Дочев”

Проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров

Офицери от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение 1878 – 1944 г.”

 

11,30 – 11,45 ч. – Кафе – пауза

11.45 – 13,00 ч. – Второ заседание

 

Стоян Райчевски

Раннохристиянски мироглед и обредност в традиционната култура на Странджа и Източна Тракия.

Иванка Делева (Рег. ист. музей – Бургас)

Българските бежанци в нашата памет. Истории разказани в музея”.

Д-р Стефан Пейков

„Програмата „Странджа – Сакар” – поглед в бъдещето.”

 

13,00 – 15,00 – Обяд

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата