Нов български университет представя творчеството на художника Ясен Гюзелев

31 май, 2017 15:02 | Култура | Няма коментари

Нов български университет представя творчеството на художника Ясен Гюзелев

 

НБУ отбелязва международния  ден на детето и Годината на детската книга с изложба на един от най-изтъкнатите илюстратори в наши дни художника Ясен Гюзелев. Събитието ще се проведе в Център на книгата на 1-ви юни от 17.00 ч. с водещ медийният експерт, писател и журналист проф. Георги Лозанов.

Ще бъде представен ретроспективен поглед към творчеството на живописеца, който илюстрира серия книги, сред които „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дон Кихот“ на Сервантес, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс и много други. Ясен Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година, а с илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност. През 2011 г. печели наградата „Константин Константинов“ за илюстратор.

Неговото изкуство се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX в., през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра препраща към изкуството на Ешер.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата