Светлинно шоу за Деня на Европа

9 май, 2017 08:53 | Култура | Няма коментари

Светлинно шоу за Деня на Европа

По случай Деня на Европа, 9 май, от 21:30 ч. Информационно бюро на Европейския парламент за България и Европейската комисия в България представят светлинния и звуков 3D mapping спектакъл „Европа – твоят дом“.

Върху сградата на Националната галерия на площад “Княз Александър I” ще има три прожекции – от 21:30, 21:50 и 22:15 ч.

Събитието ще се излъчва на живо на сайтовете и профилите във Facebook на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК.

Защо честваме Деня на Европа

Празникът символизира единството на Европа и мирните отношения между държавите в нея. През 1985 г. в Милано ръководителите на страните от Европейския съюз вземат решение 9. май да бъде честван като Ден на Европа. В България празникът се отбелязва от 2005 г.
На 9. май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение. Той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, която пък е предшественик на днешния ЕС. Освен това Робер Шуман предлага да се създаде обща европейска институция, която да бъде наднационална.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата