НБУ представя изложбата „Петербургската художествена академия и нейните български възпитаници“

6 юни, 2017 14:57 | Афиш | Няма коментари

НБУ представя изложбата „Петербургската художествена академия и нейните български възпитаници“

 

юли – октомври 2017 г., Музей на НБУ

На 8 юни от 17.00 часа в Музеят на НБУ (ул. „Монтевидео“ №21, корпус 1) ще бъде открита изложбата „Петербургската художествена академия и нейните български възпитаници“. На събитието ще присъстват директора на Музея на Академията в Санкт-Петербург Л. И. Кондратенко и куратора на изложбата – изкуствоведа Е. Н. Литовченко.

 

През 1757 г. в Санкт-Петербург е основана „Академията на трите най-благородни изкуства“, която да подготвя майстори на живописта, архитектурата, скулптурата и гравюрата. Това е едно от най-старите учебни заведения с такъв профил в Европа. От нея са излезли редица велики руски художници като И. Репин, А. Куинджи, П. Чистяков, В. Маковски и др.

 

Изложбата „Петербургската художествена академия и нейните български възпитаници“, организирана от Музея на Академията в Санкт-Петербург и Музея на Нов български университет, показва стари фотографии (19 – началото на 20 в.), отразяващи живота на Академията, както и произведения на наши творци, завършили института „И. Е. Репин“: Станислав Доспевски, Марко Бехар, Димитър Остоич, Огнемир Киров и Атанас Шаренков. Ще бъдат показани и някои трудове на наши изкуствоведи, учили в този институт: Иван Маразов, Дора Каменова, Розалина Пепеланова.

 

С тази международна проява Музеят на НБУ се надява да постави началото и на други изложби в сътрудничество с музеите на Санкт-Петербург.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата