НБУ с изложба в Национален музей на Токио

7 юни, 2017 15:12 | Афиш, Култура | Няма коментари

НБУ с изложба в Национален музей на Токио

За първи път студенти от България получават покана за участие във форум от такава величина

 

Осемнадесет студенти от Нов български университет представиха изложба с 39 свои творби в Национален музей на Токио, Япония. Тя бе официално открита на 31 май и ще продължи до 12 юни 2017 г.

Един от основните организатори на събитието,участник,  както и негов водещ, е доц. д-р Анна Янева, преподавател от департамент „Изящни изкуства”. Заедно с Александра Комитова, Биляна Матеева, Димана Дойкова, Деница Георгиева, Елена Стоименова, Екатерина Фърчева, Ивайло Делчев, Ивайло Ненов, Йоан Стаматов, Лена Тодорова, Магдалена Стоилова, Мариета Кабаджова, Петьо Георгиев, Петя Георгиева, Радослав Иванов, Сандра Костова, Симеон Георгиев, Яна Чобанова тя представи Нов български университет на международния форум.

Участващите студенти, обединени от любовта си към изкуството и от талантите си, се обучават в различни курсове, някои от които са „Рисуване. Фигура”, „Компютърни експерименти с таблет”, „Етюд и рисунка”, „Рисуване по натура – І и ІІ част”, „Живописен етюд – І и ІІ част”, „Дигитални изкуства с таблет”.

Поканата към представителите на Нов български университет е отправена от Асоциацията на съвременните артисти в Япония – GENTEN. The „Contemporary Artists Association GENTEN“ е една от водещите артистични групи в Япония със 70-годишна история, през която са преминали над 500 артисти, известни на световната арт сцена. Групата е основен организатор на ежегодния фестивал в един от най-престижните арт музеи в Токио – Festival GENTEN at National Art Center, Tokyo – който тази година е наречен The „73-rd GENTEN /31 may – 12 June/. „One World Exibition“ ще бъде проведен в няколко галерии, които промотират гостуването на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Изложбата на студентите от Нов български универистет представя някои от най-известните съвременни методи и средства в преподаването на изящни изкуства. Творбите са резултат от мотивация, талант и умения, придобити по време на курсове по рисуване, живопис и дигитално рисуване с таблет, разглеждащи боравенето с новите технологии във визуалните изкуства, които доц. д-р Янева води в Нов български университет. Тя определя характера на работата си като „интердисциплинарен”, тъй като  в ателието й се работи, както с академични методи, така и със съвременни, имащи отношение към дигиталните технологии.

Творбите, който вече красят пространството на Национален музей на Токио, разкриват идеи, стремежи, внушения и размисли на младите таланти. Посланията на студентите, пречупени през личната призма и светоусещането, са кодирани в образи, цветове, пространство, композиция и очакват да бъдат анализирани и разгадани. Те са разкрити както чрез традиционните начини за работа при изящните изкуства – живописни, графични, така и чрез умелото боравене със съвременните мултимедийни техники на артпроизводство. Студентите засвидетелстват умения за работа както със съвременни технологии и материали, така и при комбинации с класическите методи. Те рисуват с таблет, с многобройни мултимедийни програми за изграждане на визия, но продължават да разчитат и на скулптиране. Многообразието от форми, техники и материали изгражда богатата палитра, която привлича вниманието на гостите на Национален музей на Токио. Тематиката на изложбата е безгранична и разнообразна. Тя включва етнографски, животински и природни мотиви, исторически и фикционални реализации, които сякаш оживяват пред очите на ценителя на изкуството.

Изложбата на студентите от Нов български университет, която допълва вдъхновяващото пространство на Национален музей на Токио, разкрива ново творческо виждане за изобразително изкуство, което е следствие от обединението на креативността и изучаването на техниките за обработка, до които обучаемите се докосват в департамент „Изящни изкуства”. Творбите категорично засвидетелстват отношението и влиянието на мултимедийните технологии върху изкуството като разкриват връзката му със семиотичното послание на съвременността.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата