Проф. Клисарова: Учебникът по всеки предмет трябва да бъде един

8 юни, 2017 09:33 | Образование | Няма коментари

Проф. Клисарова: Учебникът по всеки предмет трябва да бъде един

– Проф. Клисарова, отново тези дни говорите за един учебник по всеки предмет. Това е ваша стара идея, какви са аргументите ви?

– Категорична съм по тази тема, макар да има хора, които се опитват да ме разубедят. Това не го правя на инат, а защото би било по-добре за децата. Мнението си съм формирала от срещите с много учители и родители. Благодаря и на журналистите. Виждаме, че в учебника има грешка, или е написан на изключително висок стил и обикновено министърът трябва да се опрадава. Но издателските права не са на МОН, а на издателите и какво прави министерството? Само казва дали написаното отговаря на учебната програма, но не отговаря за съдържанието, нито за стила на учебника. И се получава размито безотговорно отношение към съдържанието и стила на учебника. Ако той е един и министерството отговаря за това съдържание и носи авторските права, би било различно. Не изключвам конкурсното начало. Напротив, колкото повече участници се включат, толкова по-добре. Дай боже повече учители да пишат. Те най-добре познават децата и усещат атмосферата, знаят как върви развитието и кое как трябва да се поднесе. Но, разбира се, трябва да има и учени, защото науката прави добрите учебници. В никакъв случай не бива да ги пренебрегваме. И тогава ясно и точно ще кажем този учебник дава базовото знание по съответния предмет. Това, което е в учебника, трябва да се знае задължително – правопис, история, география. След това развиваме индивидуалния подход. Трябва да има 2-3 помагала към този учебник. Тогавасе проявява творчеството на учителя, като подбира помагалото според нивото на съответния ученик. Така по-слабите ще се развиват според това къде точно изостават, а по-добрите ще решават, например, по-трудни задачи. Ако не пишем по сто страници дебели учебници, защото това вече е определено от учебните програми, тогава ще има повече време за упражнения, децата по-лесно ще усвояват материала, учителите по-бесно ще преподават, а няма да препускат по учебния план, защото сега е точно така. Ще развиваме повече творчество, повече мислене. Затова държа за един учебник. Някой ще каже, има и корупция с многото учебници. Но ако е издание на министерството този един учебник, няма да има корупция.

– Издание на МОН ли трябва да бъде?

– Да, така смятам. Пак ще се проведе конкурс по ЗОП, може три издателства пак да участват по различните предмети. И това няма да е монопол, нека да има конкуренция, за да има качество. А когато МОН държи авторските права, може да вземе от 2-3 учебника части, за да направи един. Тогава и отговорността ще е по-ясна.

 

– Защо всяка година в София има истерия около записването на първолаците?

– Това е така, защото не са равнопоставени и равномерно разпределени училищата в София. Всички искат децата им да учаот в по-добра образователна среда, с модерно оборудване, с мотивирани учители с по-високи заплата. Това се говори между родителите и за тях е нормално да искат децата им да учат в най-доброто училище. Трябва всяко училище да бъде привлекателно и тогава родителите няма да изпадат в тази истерия. Това е изходът и той е дългосрочен. Защото да, ние всяка година измисляме критерии, но родителите се адаптират към критериите – сменят местоживеене, постоянни и временни адреси, бележки от местоработата и други такива, за да съберат точки и да класират детето.

Не съм против частните училища, в никакъв случай. Срещала съм се с Асоциацията на частните училища и тогава говорихме за тези проблеми. Тогана те казаха, че искат да имат достъп до проектите и да са развопоставени с останалите училища. И това се случи. Децата имат стипендии, получават безплатни учебници, независимо че са в частни училища, а частните училища имат достъп до всички проекти на МОН и до европейската програма. Това се вижда и от последния проект за иновативните училища – около 45% от училищата, включени в него, са частни.

Въпросите зададе Евелина Гечева

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата