Ученици и родители в защита на уволнена учителка от СМГ

10 юли, 2017 10:02 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Ученици и родители в защита на уволнена учителка от СМГ

Ученици и родители протестираха в столичната математическа гимназия. Поводът е дисциплинарното уволнение на учителката Петя Тодорова. „Няма как да сме съгласни с това. Ние сме тук, за да подкрепим нашата класна Петя Тодорова. И сега сме една малка част от хората, които се възмущават. Просто времето е такова, че много хора ги няма“, заявиха протестиращите пред БНТ.

На сайта на училището беше публикувано обяснението на директора:

„Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните:

На 17 от назначените през септември 2016 г. служители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.

Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.

Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра.

Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници.“

Пред БНТ директорът Антони СТоянов посочи причината за решението си: „Като член на националната комисия за математическото състезание „Европейско кенгуру“ тя се е подписала под решението, с което участвалите в него ученици на СМГ (около 130) не са класирани за националния кръг въпреки високите си резултати“.

Академика БГ ще продължава да следи развитието на казуса.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата