М. Дамянова: „Ако искаш да бъдеш добър преподавател, трябва да учиш цял живот“

3 август, 2017 12:55 | Образование, Средно образование | Няма коментари

„Огромната натовареност и ниските доходи са задачите, които трябва да намерят решение още от тази есен. Защото днес, ако искаш да бъдеш добър преподавател, трябва да учиш цял живот.“ Това казва председателят на парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова в интервю за „Студия Трансмедия“.

Тя посочва още, че предизвикателствата на деня поставят учителя в толкова важна роля, колкото никога не е имал.

„Нито учебникът, нито помагалото могат да са стабилна опора във време, когато всяка информация – вярна и невярна, е на един клик разстояние.  Живеем във време на фалшиви новини. Нашите деца се възпитават от гугъл и ютюб и в тази ситуация учителят вече е натоварен с нови задачи, включително и да е стабилен морален стожер. Той е този, който трябва да преведе децата през океана на леснодостъпни неистини. Ако учителят продължава все така да не е добре платен, притискан от бумащина, затварян в тесни рамки, лишен от автономност; ако не получава силни стимули да проявява иновативност, ние като общество просто не можем да очакваме от него повече“, смята Милена Дамянова.

По думите й усилено се работи за промяна на държавните образователни стандарти с  участието на учителите, социалните партньори и неправителствения сектор. Целта е да се премахне бюрокрацията и да има гаранции за свободата на действие на учителите, защото „само свободният човек може да бъде добър професионалист, а това за учителя важи с най-голяма сила. „

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата